Cardiff City staadioni kõrvale on toodud meeletult atribuutikat Emiliano Sala toetuseks-mälestuseks.Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
28. jaanuar 2019, 10:36

Jurist: on võimalik, et Cardiff pääseb kadunud jalgpalluri eest Nantes'ile raha maksmisest

Nädal tagasi jäi La Manche'i väina kohal toimunud lennuõnnestuses kadunuks argentiinlasest jalgpallur Emiliano Sala ning selle tragöödia juures kerkib esile ka ebameeldiv, kuid vältimatu küsimus: kas Cardiff peab mängija endisele koduklubile Nantes'ile ülemineku eest maksma?

Kokkulepitud üleminekusumma oli 17 miljonit naela ehk umbes 19 miljonit eurot, lisaks boonusena 3 miljonit naela, kui Cardiff ei lange Inglismaa kõrgliigast välja. Ajalehe The Telegraph allika kohaselt jättis Cardiff kokkulepitud ajaks esimese ülekande tegemata ja tahab nüüd välja selgitada, kas ta üldse on kohustatud Sala eest üleminekutasu maksma.

Loosse on segatud ka Sala üle-eelmine koduklubi Bordeaux, kes müüs argentiinlasest ründaja Nantesile 2015. aastal. Pooled leppisid kokku, et Bordeaux saab Sala järgmisest müügitehingust 50%. Nüüd ollagi Bordeaux küsinud Nantes'ilt poolt 6 miljonist naelast, mille Cardiff esimese osana maksma pidi.

Venemaa portaal sports.ru küsis spordijuristilt Mihhail Prokopetsilt olukorra kohta hinnangut. "Alustame sellest, et tavaliselt niisuguseid asju ei juhtu. On selge, et tuleb lugeda lepingut, mis reguleerib kõik küsimused, sealhulgas selle, kui mängija otsustab äkitselt karjääri lõpetada," alustas Prokopets.

"Ma pole meedias veel näinud infot, millisesse staadiumisse tehing jõudis - kas üleminekuleping Nantes'i ja Cardiffi vahel oli juba sõlmitud, ja mis eriti tähtis - kas oli väljastatud rahvusvaheline üleminekusertifikaat (ITC).

See väljastatakse ühest riigist teise ülemineku korral. See on kui tunnistus, et kõik tingimused teises riigis mänguloa andmiseks on täidetud. On tavaline, et ka juhul, kui leping on sõlmitud, oodatakse esimese rahalise ülekandega selle sertifikaadi väljastamiseni. Sest mängijat ostev klubi tahab olla veendunud, et ka saab tolle jalgpalluri - kasutada saab teda ainult sertifikaadi olemasolul."

Cardiffi kodulehel ongi kirjas, et üleminek pole teostatud üheselt määratud summa kohaselt ja seda tuleb täiendavalt kontrollida. Prokopetsi hinnangul ongi siinkohal tegemist eelpool mainitud sertifikaadi teemaga. Tavaliselt antakse ITC välja üleminekuakna jooksul, jaanuariaken on veel lahti ja on võimalik, et pooled ei kiirustanud selle teemaga. "Võimalik on olukord, et Cardiff ei maksa raha," resümeeris jurist.