Kregor Zirk.Foto: Martin Ahven
Ujumine
28. jaanuar 2019, 11:19

Uuendus aitas Zirgi tõusulainele, tartlane ujus Luksemburgis kiirelt

Möödunud aasta valmistas tippujuja Kregor Zirgile suure pettumuse. Ehkki tartlane tegi profiklubis korralikult trenni, piirdus ta nii pika raja EMil kui ka lühiraja MMil eelvõistlustega. Detsembri lõpus niitis haigus 19aastase sportlase tõvevoodisse.

Enam hullemaks ei saanud olukord minna. "Ma polegi nii pikalt haige olnud," räägib Kregor nüüd, kui seljataha on jäänud edukad etteasted Luksemburgis kõrgetasemelisel pika basseini võistlusel. "Langesin võib-olla korraks masendusse, aga nukrutsemisel pole erilist mõtet. Hakkasin taas harjutama, tahtsin uue hooga edasi minna."

Pärast Eesti lühirajaujumise meistrivõistlusi oli Kregor nädal aega kuival maal. Jaanuari alguses sõitis ta Türgis baseeruva tippklubi Energy Standardi liikmena Lõuna-Aafrika Vabariiki vormi timmima. Laagris tehtud kvaliteetset tööd peegeldavad nädalavahetusel Luksemburgis saavutatud kiiduväärsed tulemused.

"Ajad olid paremad kui eelmisel aastal, nii häid tulemusi ma ei oodanud," lausub Kregor, keda juhendavad kanadalane Tom Rushton ja inglane James Gibson. "Mullu läksime laagrisse nädal aega varem, tänavu harjutasime seal seitse päeva vähem."

400 m vabaujumises oli Kregor viies ajaga 3.57,10, isiklikust tippmargist jäi puudu vaid 0,23 sekundit. Kaks korda lühemal distantsil tuli ta 1.50,74ga kuuendaks, Eesti rekord on 83 sajandikku parem. 200 m liblikat läbis ta 2.02,92ga, mis andis kuuenda koha.

"Arvan, et 400 m vabalt õnnestus kõige paremini," arutleb Kregor. "Kuid 200 m vaba- ja 200 m liblikujumise tulemused valmistasid samuti rõõmu. Nendel kolmel alal avastasin enda jaoks midagi uut. Üritasin pidevalt kõrge tempoga ujuda, see aitab keha paremini vee peal hoida ja energiakulu on väiksem. Sain esimest korda selle nõksu kätte, toimis väga hästi."

Nüüd harjutab Kregor ühe nädala kodumaal ja siis läheb taas Türki treenima. "Veebruari lõpus võistlen Belgias, märtsi keskel Prantsusmaal ja aprilli alguses Rootsis," avaldab ta lähikuude kava.