Joel Juht polaarmaratoni eelFoto: Joel Juht
Inimesed
28. jaanuar 2019, 12:41

Joel Juht: polaarmaratonil tuleb väga täpselt jälgida etteantud reegleid (3)

3. veebruaril algaval Yukon Arctic Ultra polaarmaratonil osalemiseks on väga oluline tunda kõiki reegleid, mida ametlikus juhendis on kokku 23. Esimese eestlasena osaleb sellel võistlusel muidu JJ-Street tantsukooli juhtiv tantsija ja koreograaf Joel Juht, kelle sõnul on kodukorras tulnud ette juba mitmeid täiendusi ja muudatusi.

Võistlus võib iga osaleja jaoks ootamatult lõppeda

Sageli ei lõpeta maratoni sama arv osalejaid, kes koos alustasid. Teekonna jooksul läbivad sportlased vahepunkte, kus kontrollitakse nende füüsilist ja vaimset seisukorda ning vaadatakse üle ka varustus. Iga osaleja, kes näib liiga väsinud, ülekoormatud või jõuetu, peab puhkama ligikaudu 4 tundi, vahendab Joel Juhti pressiesindaja Lenel Karu saadetud pressiteates.

Korraldusmeeskonnal on eluohtlike olukordade puhul õigus võistlejaid maratonilt eemaldada, sealhulgas tuleb hoolikalt hoida oma varustust. Iga osaleja, kes unustab vahepunkti maha midagi olulist varustusest, saab 6-tunnise trahvi (tema võistlusajale lisatakse 6 tundi) ning kui maha unustatakse midagi kohustuslikku varustusest, on trahv ühe eseme kohta 12 tundi või lõpeb diskvalifikatsiooniga. Samad tingimused kehtivad ka nende asjade kohta, mida sportlane rajal on ära kaotanud.

Prügi maha jääda ei tohi

Iga osaleja peab märkima oma toidu võistlusnumbriga, et oleks teada, kellele see kuulub. Rada läbides ei tohi maha jääda ei prügi ega midagi varustuse hulgast, sealhulgas ka kasutatud wc-paber tuleb kaasa võtta või ära põletada.

Teatud punktide läbimiseks on sportlastele ette antud kindel aeg, mille jooksul tuleb sihtkohta jõuda. Kui võistluse tingimused muutuvad liiga eluohtlikuks, näiteks tormi või temperatuuri tõttu, on õigus korraldajatel võistlus peatada.

Rajal liikumiseks on kindlad reeglid, näiteks millal hoida paremale või kuidas ületada teed. Kui võistleja soovib enne järgmisesse punkti jõudmist magada, tuleb seda korraldustiimile teatada ning magada raja kõrval silmnähtavas kauguses. Võistlejal on kaasas hädaolukorra jaoks teip ja seade, kus tuleb magama jäämisel vajutada custom message nupule. Seda jälgib korraldusmeeskond. Kui on soov lasta ennast võistluselt evakueerida, tuleb hädaolukorras kasutamiseks antud teip kleepida lähedal asuva puu juurde või oma telgi peale, et mootorsaanidega liikuvad tiimiliikmed osaleja üles leiaksid.

Sööki ja vett ei pruugi kõigile piisavalt jaguda

Kuigi igas vahepunktis on sportlasele planeeritud serveerida üks kuum eine, siis võib juhtuda, et mõnes punktis teatud ilmastikuoludel seda teha ei saa. Osalejatel peab rajal kaasas olema kahepäevase varuga toit, sest sageli on võistlus näidanud, et toit saab planeeritust varem otsa. "Mina enda toiduhulga pärast ei muretse, sest mul on seda pigem rohkem kui vähem," rääkis Juht.

Kuuma vett serveeritakse igas punktis, aga alati ei saa garanteerida, et kõigile saabumise hetkel vett jagub. Siis on võimalik kuuma vett oodata või ise lumest vett sulatada ja endale oma nõuga valmis keeta. Igast punktist tuleb lahkuda vähemalt 3 liitri veega, mis on paigutatud isoleeritud pudelitesse.

Rohkem infot Joeli seiklusest saab teada tema blogist