Oleg Gross.Foto: Alar Truu
WRC
29. jaanuar 2019, 10:21

TEENETEMÄRK 2019 | Oleg Gross: ärimehest spordimetseen, kelleta Ott Tänak poleks Ott Tänak (4)

Suurettevõtjal Oleg Grossil (67) on hindamatud teened selles, et Ott Tänak võitleb teist aastat järjest autoralli MM-tiitli eest. Gross toetas Tänakut ka ajal, kus suurem osa inimesi saarlasesse enam ei uskunud. Eesti tähtsaimate spordimetseenide hulka asetuvat Grossi tunnustas Eesti president Kersti Kaljulaid Valgetähe Valgetähe IV klass klassi teenetemärgiga.

1952. aastal Kivi-Vigalas sündinud Gross alustas äridega Nõukogude aja lõpul ja 1991. aastal asutas ta aktsiaseltsi OG Elektra. Sealt kasvas välja kauplustekett Grossi toidukaubad. Nüüdseks annab OG Elektra tööd 2500 inimesele, Grossi poode on Eestis üle 60.

Spordiga puutus Gross esimest korda tõsisemalt kokku keskkooli lõpus. Pärast Rakvere 1. keskkooli lõpetamist läks ta õppima TPIsse (tänane TalTech) ja jätkas sealses maadlusringis. Aktiivne sporditegemine sai juba pool aastat hiljem lõpu, sest Grossi tulistati õnnetul kombel jahipüssist õlga.

Hoolimata vähenenud treeningkoormusest kerkis ta siiski mitmel korral Eesti NSV meistrivõistlustel poodiumile.

Grossi rallihuvi tärkas 2000. aastate keskel, kui selle alaga hakkas tegelema tema poeg Georg. Veel 2006. aastal tunnistas Oleg, et pole ralliga veel sinasõbraks saanud. "Tänavu sai ta 23 ja kui see ralli talle huvi pakub… Olgugi, et see mulle eriti ei meeldi, sest see spordiala on elu- ja terviseohtlik. Ja kui ta auto üle katuse keerab, siis käib loomulikult esimese hooga nõksakas läbi," rääkis Oleg pojast.

Oleg Gross koos poja Georgiga. Foto: ARNO SAAR

Pisut hiljem hakkas Georg Gross sõitma Markko Märtini rallitiimis. Sealsamas pürgis maailma tipu poole Ott Tänak.

"Mina Tänakut ei leidnud. Ta oli leitud juba varem Markko Märtini poolt. Juba noorena saavutatud tulemustest oli näha, et Ott oli väga andekas. Ta hakkas mulle teiste poiste vahelt kohe silma. Ja selleks ei olnud vaja eriti teravat silma. Tekkis koht, kus tehnika läks kallimaks ja edasi liikumiseks oli vaja vahendeid, et ala edasi teha," meenutas ta TV3-le toonaseid aegu.

Hoolimata kiirusest ei suutnud Tänak kohe rallimaailmas läbi lüüa. 2013. aastaks heitis M-Sport ta üle parda ja 2014. aastal tegi Tänak WRC-auto roolis kaasa vaid kolmel MM-etapil. Virumaa Teatajale on Gross öelnud, et halvemal juhul oleks Tänak "praegu Saaremaal lukksepp olnud",

Oleg Gross ei mõista inimesi, kes omal ajal Tänakut materdama ja maha tegema hakkasid: „Palju räägiti lolli juttu. Noor sõitja peabki autosid lõhkuma – kui ei lõhu, siis ei saagi teada, kus on piirid. Mind ei ehmatanud ükski auto lõhkumine. Tühikargajad võisid haukuda, kuid tegelikult on Ott meeletult andekas ja sihikindel,“ ütles ta 2017. aasta oktoobris Õhtulehele.

Nüüd sõidab Tänak Toyota WRC-tiimi palgal ja Grossil pole vaja teda enam rahastada. Ent side on ralliässa ja ärimehe vahel säilinud - tänutäheks on Tänaku kiivril endiselt Grossi Toidukaupade logo.

Gross on aastate jooksul toetanud teiste seas ka Rakvere korvpalli- ja võrkpalliklubisid. Talle kuulub Kehala autospordikompleks.

Vaata kogu teenetemärkide saajate nimekirja SIIT.