Artti Aigro.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
28. jaanuar 2019, 17:04

Õnnetu vigastus jätab Artti Aigro lennumäe MK-etapilt eemale, kuid hooaja põhieesmärk täitus

Suusahüppaja Artti Aigro (19) tahtnuks väga minna nädala lõpus Saksamaale Oberstdorfi MK-etapile lennumäele hüppama, kuid sai jõusaalis õnnetu vigastuse.

"Kolm-neli tundi tagasi tühistasime piletid," lausus Aigro treener Silver Eljand kella 16 paiku Õhtulehele. "Tegime jõusaalis trenni, ta asjatas midagi ja vaesel mehel kukkus kast reie peale. Väike vigastus, kolm-neli päeva ravime. Reedeks poleks korda saanud. Kindlasti tahtsime minna, plaan on jätkuvalt 200 meetrit täis hüpata."

Seega jätkub Aigro võistlushooaeg ülejärgmisel nädalavahetusel (8.-10. veebruar) Lahtis toimuval MK-etapil. Samas paigas täitis ta möödunud neljapäeval hooaja suurima eesmärgi, kui saavutas juunioride MMil normaalmäel 9. koha. Sügisel välja hõigatud siht oligi esikümme.

"Mõttes läksid ootused suuremaks, aga realistiks jäädes eesmärgid [talve jooksul] ei muutnud," sõnas Eljand. "Pärast esimest vooru oli ta 11. Kui ta oma teise hüppe järel liidriks läks ja järjest 10ndaks ning 9ndaks tõusis, siis saabus hinge rahu. MMi esi20 on väga võrdsed mehed, 18. mees võib vabalt järgmisel võistlusel esiviisikusse hüpata."

Artti Aigro hõikas hooajaeelsel pressikonverentsil välja soovi jõuda juunioride MMil esikümnesse, tänaseks teame, et see õnnestus. Foto: Tiina Kõrtsini

Ta jätkas: "Tegelikult oli kõik võimalik kuni kõrgeima tipuni, kui olnuks 5+ hüpped. Aga ta tegi 4+ hüpped ja sellest piisas 9. kohaks. Olen temaga väga rahul, ta pidas vastu ja on saavutanud stabiilsuse. 

Ütlesin tallegi, et tahta võime kõike, aga võib-olla läks teistel kah kehvemini. Võib-olla olid teised kah 4+ mehed. Kui saame selliste hüpetega (92,5 ja 93 m - M.T.) omavanuses maailma esikümnesse, siis mingi näitaja see on."

Siinkohal tasub märkida, et suusahüpped on märksa rohkem noorte meeste ala kui näiteks murdmaa- või laskesuusatamine. Võtame kas või möödunud nädalavahetusel toimunud Sapporo MK-etapi, kus 18aastane sloveen Timi Zajc saavutas 6. ja 2. koha.

Aigro alustas talvist hooaega Ruka MK-etapi 19. kohaga, kuid valmistus seejärel juunioride MMiks ainult kontinentaalkarikasarjas võisteldes, et head emotsiooni koguda. Võib öelda, et see õnnestus, sest Aigro lendas kümne võistluse jooksul neli korda esikümnesse (parimaks Ruka 5. koht).

"Ainuõige otsus," kommenteeris treener Eljand tagantjärele MK-sarjast kõrvale jäämist. "See ei sündinud sel aastal. Olen varem kõrvalt näinud, kui Jaan Jüris ja Jens Salumäe olid MK-l. Harjutada seal ei saa. Kui vormi pole, istud hotellitoas ja ootad kolm-neli päeva järgmist kvalifikatsiooni. MK-l tasub käia ainult siis, kui oled võimeline 20 sekka hüppama."

Pärast Lahti MK-etappi valmistub Aigro veebruari lõpus - märtsi alguses Seefeldis toimuvaks täiskasvanute MMiks ning pärast seda otsustatakse treeneriga, kas osaletakse märtsis Norra MK-tuuril või tehakse kaks kontinentaalkarikasarja võistlust. Kindel on aga see, et märtsi lõpus läheb Aigro Planica lennumäel toimuvale hooaja viimasele MK-etapile.