VÕIT! Julia Beljajeva triumfeeris elus esimest korda GP-etapil. Foto: Erki Pärnaku
Vehklemine
29. jaanuar 2019, 09:05

Võit lisas Beljajevale indu: tahaks tiitlivõistlustelt kuldseid medaleid

Väsinud, aga õnnelik. Umbes sellises meeleolus oli eile Tallinna lennujaamas epeevehkleja Julia Beljajeva (26), kes võitis pühapäeval oma elu esimese GP-etapi.

Pikk tagasilend Katari pealinnast Dohast veel kehas, rääkis kahekordne maailmameister, mis talle triumfi tõi.

„Oli hea päev, suutsin kuidagi keskenduda ja kõik tuli väga hästi välja,“ muljetas kahel korral Eesti aasta naissportlaseks valitud tartlanna. „Vehklemine on väga raske, sest peab olema valmis nii emotsionaalselt kui ka füüsiliselt, samas tuleb lihtsalt võistlusele keskenduda.“

Ja võit oli vinge, muuhulgas alistas Beljajeva teel finaali itaallannast maailma esinumbri Mara Navarria. Aga kuidas tema saavutust hinnata? Näiteks eestlaste meelisalal suusatamises on peakolu sisse kulunud, et MK-sari on tähtis. Vehklemismaailmas eksisteerivad lisaks tiitlivõistlustele nii MK-etapid kui ka Grand Prix mõõduvõtud, kuhu kuulus ka kauge Doha võistlus. 

Kui vaadata puhtalt edetabelipunkte, on GP-turniiri võit kopsakam, esimene koht teenib 48 punkti, mis on võrdne saak EMi võiduga. MK-etapil on samaks arvuks 32. Võistlejate osas suurt vahet ei olegi, tipud väisavad mõlemaid turniire. Üheks suureks erinevuseks on aga see, et GP-etappidel ei peeta võistkonnavõistlusi.

Aga millistest summadest me räägime? Doha turniiri võitja pistis endale tasku 5000 dollarit ehk üle 4300 euro.

Hea tõuge

Vehklejatel on tänavu käsil tähtis aasta – kevadel hakatakse koguma olümpiapunkte, suvel toimuvad traditsiooniliselt nii EM (Düsseldorfis) kui ka MM (Budapestis).

„Ma arvan, et see võit andis väga hea tõuke selleks, et edasi minna, töötada ja areneda,“ tõdes Beljajeva. „Eesmärgid on suured.“

Millised täpsemalt? Eesti aegade edukaimaks sportlaseks on hetkel epeevehkleja Irina Embrich, kel on tiitlivõistlustelt kirjas 12 medalit, Beljajeva saldoks on 11. Kas ta kavatseb tänavu legendaarsest kolleegist mööduda?

„Ma pole selle peale mõelnud, et teda kinni püüda, aga muidugi tahaks tiitlivõistlustelt medaleid ja oleks hea, kui need oleks kuldsed,“ muigas võidunaine.

Mullu noppis Beljajeva tiitlivõistlustelt kaks medalit, EMi pronksi sai ta kaela nii individuaal- kui ka naiskonnavõistluses.