Naomi Osaka Austraalia lahtiste võidukarikaga.Foto: EPA/Scanpix
Tennis
30. jaanuar 2019, 13:46

Perekond põlgas tennisestaar Naomi Osaka ema, sest too semmis mustanahalisega (6)

Austraalia lahtistel meistrivõistlustel triumfeerinud Naomi Osaka (21) tegi ajalugu, temast sai esimene Aasia tennisist, kes jõudnud maailma edetabeli esinumbriks. Spordistaari loos on ühtjagu draamat. 

Osaka päritolu on põnev: tema ema on jaapanlanna, isa on aga pärit Haitist. Homogeenses Jaapani ühiskonnas võib see probleeme tekitada. Osaka vanaisa Tetsou oli väga solvunud, kui sai teada, et tema tütar Tamaki semmib mustanahalise Haiti mehe Leonardiga. 

Tetsou leidis, et see häbistab kogu perekonda ning suur riid lõppes sellega, et Tamaki ja Leonard kolisid Hokkaido saarelt Jaapani lõunaossa, Osaka linna. Isa ja tütar ei rääkinud pärast tüli umbes 10 aastat. 

Nüüd on suhted paranenud ning pärast Austraalia lahtiste võitu rääkis Tetsou, kui uhke ta oma lapselapse saavutuste üle on. 

"Mu vererõhk on väga kõrge! Olen väga uhke, et ta võitis. Ta on mulle väga kallis," tõdes Tetsou.

Pärast mullust USA lahtiste võitu ütles vanaisa: "Tahan, et Naomi poleks ülbe, vaid tagasihoidlik tennisist. Kui ta areneb paremaks mängijaks, võiks ta ka paremaks inimeseks saada. Ta on veel noor, ta võib ennast täis minna. Ma loodan teda õpetada, et seda ei juhtuks."

Rassismiteema on USAs üles kasvanud Osaka puhul kuum tänaseni ja kahest Suure slämmi tiitlist hoolimata ei saa kindel olla, kas Jaapan on ta lõplikult omaks võtnud või mitte. 

Austraalia lahtiste ajal sattus rassismiskandaali Osaka sponsor, kiirnuudlifirma Nissin, kes kujutas tennisisti valge inimesena. 

Nissini esindaja sõnas, et see juhtus kogemata: "Mõistame, et me polnud selle teema osas piisavalt tundlikud ning pöörame tulevikus mitmekesisusele rohkem tähelepanu."

"Ma rääkisin Nissiniga ja nad vabandasid. On ilmselge, et ma olen tumedanahaline," kommenteeris Osaka olukorda.

Viimastel päevadel on Jaapani meedias kõneainet tekitanud seik, et Osaka ei vastanud ajakirjaniku küsimusele jaapani keeles. Ta küll oskab seda, kuid ei tunne end rääkides liialt mugavalt. 

Osaka teemal kirjutatakse arvamuslugusid nii Jaapani kui ka maailma meedias, tema kohta küsitakse arvamust tänavaküsitlustes. 

"Jaapanlasena olen ma väga uhke ja arvan, et ta on noortele suureks eeskujuks. Kõik on võimalik, kui tööd teha!" rääkis 28aastane Satoshi. 

"Pigem mulle meeldiks, kui turniiri võidaks keegi, kes oleks 100% jaapanlanna," sõnas tundmatu 60aastane mees.

Aeg otsustada

Kõige seepeale võib tekkida küsimus, miks Naomi üldse Jaapanit esindab? Isa Leonard on varasemalt öelnud, et nende perekond on end alati jaapanlastena tundnud. Pealegi on Jaapani tenniseliit Naomit igati toetanud. Ameeriklased üritasid teda 2016. aastal küll enda lipu alla napsata, kuid koos otsustati, et kuna Jaapan on Naomit alati aidanud, esindatakse tõusva päikesed maad edasi. 

See võib aga muutuda. Jaapani seaduste kohaselt peab topeltkodakondsusega inimene (Naomil on nii USA kui ka Jaapani pass) 22. eluaastaks otsustama, kumma riigi kodanik ta olla tahab. Tegemist on üsnagi kummalise seadusega, sest reaalselt inimest valikut tegema ei kohustata, kuid samas eeldatakse, et ta valiku teeb. 

Nii mõnedki kardavad, et Osaka valib USA. Hinnatud ajakirjanik Michio Ushioda säutsus hiljuti, et ta usub, et tennisestaar loobub Jaapani kodakondsusest ning rahva pettumus oleks nii suur, et seetõttu võib langeda isegi Jaapani valitsus. Kui palju Ushioda liialdas? Raske öelda.

Kasvas üles USAs

Naomi elas Jaapanis kõigest kolm aastat, sajandivahetusel kolis Osakade pere Ameerika Ühendriikidesse. Leonard nägi aasta varem televiisorist Serena ja Venus Williamsi mänge Prantsusmaa lahtistel ning otsustas oma tütardest Naomist ja Marist samasugused staarid vorpida. 

Aastast 2006 kolis perekond New Yorgi lähistelt Floridasse ning Naomi ja Mari pandi koduõppele, et nad saaks päevad läbi tennist mängida. Naomi on öelnud, et ega ta väga toona tennist ei nautinudki, ta tahtis lihtsalt oma õest parem olla. 

Tavaliselt jäi aga peale Mari ning Naomi reaktsioon oli lihtne: "küll ma sind homme võidan!"

Ühel päeval see juhtuski. Õde Mari on karjääri jooksul saatnud vigastused ning praegu on ta WTA edetabeli 332. naine. Naomi aga maailma parim.

CV
Naomi Osaka (21)
Senised turniirivõidud: USA lahtised 2018, Austraalia lahtised 2019, Indian Wells 2018. 
Teeninud karjääri jooksul üle 9 miljoni euro auhinnaraha.