Mängus Katar - Araabia ÜE lendas väljakule pudeleid ja sandaale. Foto: AP/Scanpix
Jalgpall
30. jaanuar 2019, 19:35

Katari jalgpallikoondist loobiti pudelite ja sandaalidega, mis tähendab Lähis-Idas suurima põlguse väljendamist (1)

Kuu algusest peale on Araabia Ühendemiraatides peetud Aasia jalgpallimeistrivõistlusi ning jõutud on finaalini. Seal kohtuvad reedel Katar ja Jaapan. Katari teekond oli aga - kui sportlik pool välja jätta - kõike muud kui roosiline.

Poolteist aastat tagasi alanud diplomaatiline kriis tähendab sisuliselt Katari suhtes kehtestatud blokaadi, milles lööb kaasa ka mitu naaberriiki, sealhulgas Araabia ÜE. Nüüd kohtusid need riigid just poolfinaalis, Katar võitis 4:0 ja pealtvaatajad elasid frustratsiooni täiega välja.

Kõik algas juba Katari hümni mängimisest - kohalikud fännid vilistasid seda nii tugevalt välja, kui jaksasid. Sejuures pääsesid paljud pealtvaatajad mängule tasuta - Araabia ÜE spordinõukogu ostis alles jäänud piletid välja ja jagas need "lojaalsetele fännidele".

Kui Katar lõi 37. minutil teise värava, hakati nende mängijaid loopima plastikpudelite ja sandaalidega. Seejuures tähendab kellegi jalanõuga viskamine Lähis-Idas suurima põlguse näitamist tolle inimese vastu.

Mängus Katar - Araabia ÜE lendas väljakule pudeleid ja sandaale. Foto: AP/Scanpix

Sandaale lendas ka pärast kolmandat ja neljandat väravat ning veel mitmel korral. Teisel poolajal mäng katkestati korra ning võõrustajate mängijad ja turvatöötajad püüdsid fänne rahustada. Üks "fänn" jooksis ka väljakule ja temaga hakkas tegelema politsei.

"See polnud lihtne," rääkis Katari peatreener Felix Sanchez. "Mängijad teadsid, et satuvad suure surve alla, kuid nad suutsid oma emotsioone suurepäraselt kontrollida. Olen nende üle uhke!"

Mängus Katar - Araabia ÜE lendas väljakule pudeleid ja sandaale. Foto: Reuters/Scanpix

Teises poolfinaalis alistas Jaapan Iraani 3:0. Veerandfinaalis oli Katar saanud 1:0 võidu läinud suvel MM-finaalturniiril mänginud ja näiteks Saksamaa alistanud Lõuna-Korea üle.