Bam Margera on Tallinnas tihe külaline, küll aga näeb sel korral ka tema legendaarseid rulaoskusi!Foto: Stanislav Moškov
Spordivaria
31. jaanuar 2019, 18:30

VIDEO | Seninägematu legendide paraad vallutab nädalavahetusel Tallinna

Sel nädalavahetusel toimuv järjekordne ekstreemspordi suurvõistlus Simple Session pakub laupäeval fännidele vaatamiseks midagi täiesti erakordset. Nimelt hakkavad kell 14.30 mööda Saku Suurhalli põrnadat sõitma oma ala suurimad legendid, kelle sekka mahuvad ka Tony Hawk, Bam Margera ja Danny Way.

Kes on Tony Hawk?

16kordne X-mängude medalivõitja, 50-aastane rulatäht Tony Hawk, hüüdnimega Birdman ehk Lindmees, saabub Eestisse 1. veebruari õhtul ning viibib siin terve nädalavahetuse, nautides vabadel hetkedel Tallinna võlusid. Tegu pole siiski päris esimese korraga, kui staar Tallinna munakividel kõnnib –aastal 2013. peatus Hawk hetkeks luksusautode ralli Gumball 3000 läbisõidul Raekoja platsil. Nagu sportlane ka ühes intervjuus mainis, räägiti juba toona mööda Euroopat tuuritades autos Simple Sessionist. Nüüd saab maailma tuntuim rulasportlane lõpuks üle ilma jälgitava võistluse ka oma silmaga ära näha.

"Võib öelda, et Hawki külaskäiguga on kõik suured rula- ja BMX-nimed Eesti ära näinud ja see teeb erakordselt suurt au. Märgiline on Hawki visiit nüüd just ka seepärast, et tuleval aastal, kui Simple Session saab 20aastaseks, on rulasõit lõpuks Tokyo olümpiamängude programmis – on rõõm seda tunnustust koos tähistada. Hawki panus rulaspordi arendamisse ja mainekujundusse on olnud tohutu," sõnas Simple Sessioni korraldaja Mario Kalmre.

Ta lisas, et kui eelmisel aastal jõudis Eesti oma ekstreemiolümpia ajakirjanduse, teleülekande ning sotsiaalmeedia vahendusel poole miljardi inimeseni üle maailma, siis legendi osavõtt tänavusest otseülekandest kergitab kindlasti tänavusi vaatajanumbreid ning tõstab maailmas Simple Sessioni prestiiži veelgi.

Kodulinnas San Diegos üheksa-aastaselt oma vennalt saadud vana rulaga sõitma hakanud Anthony Frank Hawk arenes oma kodukandi rulapargis harjutades väga kiiresti ning pani juba 12aastaselt California amatöörvõistlusi kinni. 14aastaselt sai temast profirulataja ning 16aastaselt juba maailmameister, keda tunti kui imelast ning kes teenis rohkem kui tema õpetajad koolis – juba enne keskkooli lõpetamist sai Hawk endale maja osta. Selleks ajaks, kui Hawk sai 25aastaseks, oli ta võistelnud juba 103 profivõistlusel, võites neist rekordilised 73. Andekas rulataja krooniti 12 aastal järjest maailma vert-sõidu tšempioniks. 

Aastal 1991 tabas rulamaailma ootamatu allakäik, sponsorid haihtusid, kuid vaatamata saabunud kitsikusele ei jätnud Hawk rulatamist sinnapaika, vaid tegeles alaga edasi ning asutas oma rulafirma Birdhouse Projects. Õnneks ei kestnud rula madalseis kuigi kaua ning juba 1990. aastate lõpus tegi tänavasport läbi uue tõusu. Hawk, kes oli vahepeal alustanud ka rõivaäriga, lõi käed Activisioniga ning sündis legendaarne videomängude frantsiis "Tony Hawk Pro Skater", mis läheb ajalukku kui üks kõigi aegade menukamaid PlayStationi, XBOXi ja Nintendo mänguseeriaid, mida on müüdud ligi 1,5 USA dollari eest. Aasta 1999 oli märgiline veel ka selle poolest, et Hawk suutis sel aastal toimunud X-mängudel ära teha triki: kurikuulsa 900kraadise pöörde, mis kinnitas Hawki legendistaatuse alatiseks rulatamise ajalukku. Veel 48aastasena suutis ta trikki korrata. 

Alates 2000. aastatest Hawk enam aktiivselt ei võistle, kuid rulatab siiani mööda ilma, olles oma ületamatu võistlusrenomee ning heategevusprojektidega rulaspordi mitteametlik maailmasaadik. USAs üheks äratuntavaimaks sportlaseks ning kahtlemata kuulsaimaks ekstreemsportlaseks peetav Hawk on võitnud hulgaliselt mainekaid meelelahutus- ja spordiauhindu, sh Teen Choice Awardsi ja Nickelodeoni Kid’s Choice Awardsi, edastades selliseid nimesid nagu Shaquille O’Neal, Tiger Woods ja Kobe Bryant. 

Ta on ainus inimene, kes on rulatanud Valge Maja ees ning seda aasta 2009. isadepäeval Barack Obama külalisena.

Lisaks oma spordibrändile on Hawkil ka oma Signature Series mänguasjad. Tema 2000. aastal avaldatud elulooraamat tõusis New York Times’i bestselleriks. Aastal 2012. asutas Hawk oma filmiproduktsiooni ettevõtte 900 films ning tegi koos Google’iga YouTube’i oma kanali RIDE Channel. Ta on astunud üles ka mitmetes filmides (sealhulgas "Politseiakadeemia 4"), telesaadetes (sh "Jackass").

Ennekõike on Tony Hawk aga suure südamega eeskuju igas vanuses fännidele, kelle suurimaks eesmärgiks rulaspordi arendamine ning heategevus: sportlane on oma Tony Hawk Foundationi alt toetanud üle 600 rulapargi loomist vähekindlustatud lastele ja noortele Floridast Alaskani, panustades eesmärki enam kui 7,9 miljonit dollarit ning andes miljonitele lastele võimaluse rulasõitu harrastada. 

Kes on Bam Margera?

39aastane Bam Margera on laias maailmas tuntud ennekõike kui 2000. aastate alguse MTV kultuslike telesaadete "Jackass" ning sellele järgnevalt "Viva La Bam" osaline, milles profirulataja koos oma sõpradega ekraanil ennekuulmatuid krutskeid korda saatsid.

Tal on ka oma tegelane mitmes "Tony Hawk Pro Skater" frantsiisi videomängus. Tänaseks profirulataja karjääri lõpetanud Margera tegutseb ka muusiku ja ettevõtjana – tal on omanimeline aksessuaaribränd BamMerch (https://bammerch.com/), mille tootmine on seotud Eestiga. Kuigi Simple Sessionile tuleb ta esimest korda, on Tallinn Margerale juba tuttav koht, kuna mees on Eesti e-resident. 

 
 
 
View this post on Instagram

Back in Tallinn Estonia where Nikki and I took care of two dogs riga and Roman for 2 years! I’m gonna see them🥰

A post shared by Bam Margera (@bam__margera) on

Kes on Danny Way? 

44aastane Danny Way on kahel korral maineka Thrasheri ajakirja poolt aasta rulatajaks nimetatud rulasportlane (1991 ja 2004), kes on tuntud ekstreemsete trikkide poolest: ta on hüpanud rulal välja helikopterist, sõitnud hiiglaslikel rämpidel ja hüpanud rämbi abil üle Suure Hiina müüri.

Dany Way nimel on suvistelt X-mängudelt viis kuldmedalit ja üks hõbe, kus rulataja on võidutsenud suurtel hüpetel ehk Big Air ja High Air võistlustel. Way on ka ühe maailma kuulsaima rulabrändi Plan B asutajaliikmeid ning saadikuid.