Kristaps Porzingis pole saanud sel hooajal veel mänguvormi selga panna.Foto: AFP/Scanpix
Korvpall
1. veebruar 2019, 00:08

ÜLLATUSTEHING NBAs: Kristaps Porzingis hakkab mängima koos Luka Donciciga!

Korvpalliliigas NBA toimus neljapäeval New York Knicksi ja Dallas Mavericksi vahel ootamatu tehing, kus kõige olulisema lülina vahetab lätlane Kristaps Porzings New York Knicksi särgi Dallas Mavericksi vastu, teatab ESPN.

23aastane ja 221 cm pikkune Porzingis taastub 2018. aasta alguses saadud põlve ristatisideme rebendist ja praegu pole selge, kas ta sel hooajal platsile tuleb. Küll on üsna tõenäoline, et Porzingise tulevik on seotud Mavericksiga, kus teeb ilma ka 19aastane sloveen Luka Doncic.

Lisaks Porzingisele sai Mavericks Knicksilt tagamängijad Tim Hardaway jr-i, Courtney Lee ja Trey Burke'i. Nii Hardaway kui ka Lee lepingud on negatiivse väärtusega. Hardaway kontraht (keskmiselt 18 miljonit dollarit aastas) kehtib hooajani 2020/2021, Lee leping (12 miljonit aastas) hooajani 2019/2020. Mõlemad oskavad mängida, aga hinna ja kvaliteedi suhe pole päris paigas. Burke ühe-aastase lepingu väärtus on 1,8 miljonit.

Knicks sai vastutasuks 21aastase andeka mängujuhi Dennis Smith jr-i, tsentri DeAndre Jordani ja nii tagaliinis kui ka äärel tegutseda võiva Wesley Matthewsi. Jordani ja Matthewsi lepingud saavad läbi selle hooaja lõpus. See võimaldab Knicksil jahtida korraga kahte superstaarist vabaagenti, seni on häguselt juttu olnud Kevin Durantist (Golden State Warriors) ja Kyrie Irvingust (Boston Celtics).

Lisaks annab Mavericks Knicksile kaks esimese ringi draft'ivalikut, ilmselt aastatel 2021 ja 2023.

Porzingis viskas eelmisel, poolikuks jäänud hooajal keskmiselt 22,4 punkti, võttis 6,6 lauapalli ja blokeeris 2,4 viset. Foto: AP/Scanpix

Porzingisest saab sel suvel niinimetatud piirangutega vabaagent, mis tähendab, et teised klubid võivad küll lätlasele lepingut pakkuda, aga kui Mavericks on nõus talle sama palju palka maksma, on neil õigus Porzingis endale jätta.

Juba mõnda aega sahistati USA meedias, et kui Porzingis oleks New Yorki jäänud, oleks ta tõsiselt kaalunud Knicksile punase tule näitamist. Lihtsustatult oleks see käinud nii - Porzingis oleks loobunud kõikide tiimide pakkumistest ja jätkanud viiendat aastat uustulnukalepinguga. Selle järel oleks ta saanud tavaliseks vabaagendiks.

Nii käitutakse harva, sest tippmängijate puhul on uue lepingu palk märksa kopsakam ja uus kontraht annab pallurile garantii, et mitu aastat on leib laual.

Porzingis ütleski neljapäevasel kohtumisel Knicksi juhtkonnaga, et ta sooviks vahetustehingut, sest on mures klubi käekäigu pärast mures. Knicks pole 2015. aastal alanud Porzingise-ajastu jooksul play-off'i kohale isegi lähedale jõudnud ja tänavu ollakse 10 võidu ja 40 kaotusega NBAs viimasel kohal.

Mavericksi puhul peaks Porzingisele imponeerima eelkõige Doncic, aga ka teadmine, et klubis osatakse pikkade mängijatega tööd teha. Parim näide on Dirk Nowitzki hiilgav karjäär. Pealegi peetakse Nowitzkit stiililt Porzingise eelkäijaks.

ESPNi teatel soovib Porzingis enne järgmiste otsuste tegemist Mavericksi mänedžmendi ja teiste klubi töötajatega tuttavaks saada. The Athletic on konkreetsem: hoolimata imetlusest Doncici ja Nowitzki vastu tahab Porzingis ikkagi järgmise hooaja järel päris vabaagendiks saada ja pole nõus varem Mavericksiga lepingut sõlmima.

Kristaps Porzingis ja Luka Doncic 2017. aastal EMil vastavalt Läti ja Sloveenia koondise särgis. Foto: Reuters/Scanpix