Anett Kontaveit (keskel). Foto: Robin Roots
Tennis
1. veebruar 2019, 14:45

INTERVJUU | Anett Kontaveit: oma riigi esindamine tekitab sooja tunde (9)

Eesti tennisenaiskond mängib tuleval nädalal Poolas Fed Cup Euro-Aafrika tsooni I grupi turniiril. Võistkonna esinumbri Anett Kontaveiti sõnutsi on oma riigi esindamine individuaalmängudest erilisem.

Anett, Austraalia lahtiste turniirist on möödas paar nädalat. Kuidas vahepealne periood läinud on?

Pärast pikka reisi võtsin natuke rahulikumalt. Sel nädalal olen juba intensiivsemalt trenni teinud.

Hooaeg on veel algusjärgus, kuidas hetkevormi hindad?

Täitsa okei. Austraalias tegin ühe hea turniiri. Sain häid võite. Muidugi oleks tahtnud, et Australian Openil oleks paremini läinud, aga üldiselt pole viga.

Koondist esindada on teistsugune tunne, aga ka vastutust on suurem?

Olen vastutust tundnud juba viimased 5-6 aastat. Olen selle koorma ja võidukohustusega ära harjunud. Üritan oma töö ära teha. Ma ei saa endale liiga suuri pingeid peale panna. Saab, mis saab.

Kapten Märten Tamla seadis (taas) eesmärgiks esimesse gruppi püsimajäämise. Kas võiksime unistada ka maailmaliigasse tõusmisest?

Realistlikult öeldes ütles Märten õigesti, peame võitlema püsimajäämise eest. Teised tiimid on päris tugevad. Edasipääsemine on väga keeruline.

Kui tähtis on FED Cup aasta lõikes sinu jaoks?

See on natuke eriline turniir. Soe tunne on mängida oma riigi eest ja ükskord aastas koos teiste tüdrukute ja tiimiga reisida.

Aga eks muidugi Suured slämmid ja individuaalturniirid üldiselt on rankingu-punktide osas olulisemad. See ei tähenda, et ma FED Cupil vähem pingutaksin.

Kui palju on sul sõnaõigust koondise teise numbri ja paarismängupartneri osas?

Eks ma võin Märtenile öelda ja arutada, et kuidas mina tunnen. Aga temal on enda arusaam, tihtipeale need kattuvad. Meil pole probleemi sellest tekkinud. Kuidagi tuleb see ikka treeningute käigus välja, kellega mulle sobib paaris mängida.

Kui palju tead Kaia Kanepi eemalejäämisest?

Eelmise aasta lõpus saime kokku ja natuke rääkisime sellest. Aga see pole minu teha, kas ta mängib või mitte.

Kas sul pole käinud peast läbi mõtet, et võiks FED Cupi asemel kuskil edetabelipunkte koguda?

Samal nädalal ilmselt pole saanud, aga sel nädalal saanuks Peterburis mängida. Lisaks poleks Dohasse nii suur kiirustamine nagu eelmisel aastal. See turniiri oli mullu väga keeruline, tulin otse FED Cupilt (mängiti Tallinnas – toim.). Kogu möll ja tähelepanu, mis siin Eestis oli… olin energiast tühjaks imetud.

Aga olen otsustanud oma riigi eest mängida ja mind on koondisesse valitud. Mul on nüüd kogemus olemas ja loodetavasti on Poolas natuke rahulikum ka, tähelepanu vähem. Annan endast parima, et toime tulla.

Kas välismaale minna FED Cupi mängima on siis lihtsam?

Eelmisel aastal läksid paarismängud ka kuidagi intensiivseks ja rahvas tuli väga kaasa. Mängus oli nii palju emotsioone. Pärast tundsin mitu päeva, kuidas vajun järjest rohkem kössi. Panin kõik energia nendesse mängudesse.

Keda tänavu FED Cupil kindlalt võitma peame?

Sellist tiimi ilmselt polegi. Igal aastal on meie paarismängu võidud olnud natuke üllatavad. Otsustavates settides hästi napid, 6:4, 7:5. Ma ei usu, et paariaastane kogemus meile suuri võidukohustusi lisab.

Võib-olla esimene mäng Bulgaariaga, nad on rankingu poolest kõige nõrgemad. Potentsiaalselt on kõige rohkem nendega varianti mängida. Aga ma ei arva, et oleme kellegi vastu favoriidid.

Kohtumises Rootsiga pead vastamisi minema hea sõbranna Rebecca Petersoniga. Kui keeruline on nii lähedase inimesega mängida?

Me tunneme teineteist juba väikesest peale. Oleme omavahel mänginud juba 11-12aastasest saati. Täiskasvanute turniiridel me pole mänginud, aga noortes olime päris palju teineteise vastu.

Eks me trennides oleme ikka sõbrannad, aga usun, et mõlemad tahame võita. Arvan, et mängu ajal unustame selle ära. Pärast mängu saame sõbrannad edasi olla.

Isegi kui võidad 6:0, 6:0?

Ma ei usu, et nii suurelt võidan. Ma võin ka kaotada 6:0, 6:0… siis pean ka sõbranna edasi olema.

Kunagi oli Tallinnas üks 15 000 turniir ja võitsin 6:0, 6:0. See tüdruk elas minu majas, vanemate juures. Pidime hiljem paarismängu mängima. Aga pärast seda läks ta koju ja paarismängu me ei mänginud

***

Eesti tennisenaiskond sõidab Poola Zielona Gorasse FED Cupi mängudele koosseisus Anett Kontaveit, Jelena Malõgina, Maileen Nuudi, Saara Orav, Valeria Gorlats ning peatreener Märten Tamla.

Turniir peetakse 6.-9. veebruarini, kolmapäeval minnakse vastamisi Bulgaaria, neljapäeval Rootsi ning reedel Ukrainaga. Laupäeval peetakse play-off´id, kus alagrupi võitjad mängivad pääsu eest kõrgemasse liigasse, viimased võitlevad püsimajäämise nimel. Teises grupis on Venemaa, Taani ja Poola.

Tamla sõnutsi on Kontaveidi koht 99% kindel, teise numbri teatab treener mängupäeva alguses. Paarismängus osalejad sõltuvad eelnevatest tulemustest. 

"Otsuse langetamisel on mitmeid faktoreid. Kellel on treeningutel paremini läinud, kes on vähem näost valge..." selgitas Tamla. 

Et Kaia Kanepi oli mullu väidetavalt nõus koondist esindama 100 000 euro eest, uuris Õhtuleht, kas ja kuidas tasustatakse meie esireketit Anett Kontaveiti. Alaliidu peasekretäri Allar Hindi sõnul sisaldub Eesti esindamine Fed Cupil mängija, tema koduklubi, tenniseliidu ja Tallinki vahel sõlmitud neljapoolses sponsorlepingus. Näiteks Kanepiga säärast lepingut pole.