Karl Robert Saluri püstitas hiljuti kuulitõukes isikliku rekordi 14.60.Foto: Stanislav Moshkov
Kergejõustik
1. veebruar 2019, 15:55

EMi piletit jahtiv Saluri: Eesti mõistes tuleb väga vinge võistlus (3)

Homme Tallinnas algav rahvusvaheline seitsmevõistlus, mille raames selguvad ka Eesti meistrivõistluste medaliomanikud, tõotab kujuneda ülipõnevaks. Ideaalse stsenaariumi korral jahivad EM-pääset koguni neli eestlast: Karl Robert Saluri, Janek Õiglane, Kristjan Rosenberg ja Hans-Christian Hausenberg.

"Usun, et Eesti mõistes tuleb väga vinge võistlus,“ ütleb Saluri täna pärastlõunal, kui on lõpetanud etteaste eel viimase treeningu. Õiglase juhendaja Andrei Nazarov jätkab samal lainel: "Ükski mees pole teistest pea jagu üle. Selline olukord tuleb kõigile kasuks."

Saluril on kodustest ametivendadest parem isiklik rekord – 6051 punkti. Kahe nädala jooksul kaks korda USA ja Eesti vahet reisinud 25aastane sportlane on mõõduvõtuks igati valmis.

"Varasematel aastatel leidus mõni üksikala, mida poleks tahtnud teha, nüüd selliseid alasid pole," lausub maailmamere taga õppiv ja harjutav Saluri ning kinnitab, et saab Lasnamäe hallis üsna enesekindlalt startida. "Väike ärevus on ikka sees. Mind huvitab kiirus. Treeningute põhjal peaksin olema päris väle."

Eesti klubide karikavõistlustel kuulitõukes isikliku tippmargi 14.60 püstitanud Saluri usub, et märtsi alguses Glasgow’s peetava EMi pääsme lunastamiseks piisab 5950 punkti kogumisest.

Ent Nazarov häälestab Õiglast 6000-punkti-piiri alistamisele. "EM-pileti välja võitlemine on kindel eesmärk – niisama ma taidlema ei lähe," rõhutab tunamullusel väli-MMil neljandaks tulnud sportlane.

Tänasel treeningul jooksis Õiglane nobedalt ja rassis pisut jõusaalis. Keha on kahepäevaseks pingutuseks valmis. "Olen arenenud," mõtiskleb klubide karikavõistlustel nii tõkkesprindis (8,15) kui ka teivashüppes (5.15) oma tippmargiga esikoha noppinu. "Tahan näha, kas suudan arengu seitsmevõistluseski korralikuks tulemuseks realiseerida."

Nagu näitas 2017. aasta Londoni MM, annab edukas avaala Õiglasele kaheks päevaks tiivad. "Kui sprint õnnestub, on lõbusam jätkata," nendib ta. Ja lisab muheldes: "Mu isiklik rekord on 7,34. Pean vist selg ees jooksma, et seda aega mitte ületada."

Saluri kinnitusel tuleb EM-pileti püüdmisel tõsiselt arvestada Rosenbergiga, kelle isiklik rekord on 5986 punkti. Samas püsib õhus kõditav küsimus, mida suudab Hausenberg. Mullu kogus ta 5804 punkti. Kui tartlane on 60 m jooksus, tõkkesprindis, kõrgus- ja kaugushüppes eelmise aasta tasemel ning parandab kuulitõuke ja 1000 m tulemust oluliselt, on 5950 punkti temalegi jõukohane lõppsumma.

Välismaalastest tasub eelkõige jälgida ukrainlast Aleksei Kasjanovit ning sakslasi Tim Nowakit ja Manuel Eitelit.