Ivan Ukhov Londoni olümpial.Foto: AFP/Scanpix
Kergejõustik
2. veebruar 2019, 14:42

VIDEO | Kas mäletad? Olümpiakullast ilma jäänud venelase kõige mustem päev: pudel viina kõrist alla ja võistlema! (2)

Eile tuli uudis, et 12 Venemaa sportlast said dopingureeglite rikkumise eest karistuse. Neist nimekaim oli kõrgushüppaja Ivan Uhhov, kes kaotas 2012. aasta olümpiakulla.

Rahvusvahelise spordiarbitraaži (CAS) otsusest tulenevalt kuuluvad kõik Uhhovi tulemused alates 2012. aasta 16. juulist tühistamisele, seega jääb venelane veel ilma ka 2014. aastal saadud MM-hõbedast ning 2014. aasta EM-pronksist. Lisaks määrati talle nelja-aastane võistluskeeld, mis hakkas kehtima tänavuse aasta jaanuarist.

Uhhov tõusis tippu juba 2006. aastal, kui tal oli vanust vaid 20. Suur tagasilöök tabas venelast 2008. aastal Lausanne'is peetud võistlusel, kuhu ta tuli purjuspäi. Viina ja Red Bulli energiajooki joonud Uhhov ei suutnud maast üldse kerkida ja teenis hämmastunud pealtvaatajatelt vilekoori.

Tema mänedžer Paver Voronkov tunnistas pärast võistlust, et Uhhov polnud kaine. Põhjuseid oli Voronkovi sõnul kaks: suur tüli tüdruksõbraga ja Pekingi olümpiapiletist ilmajäämine.

2009. aastal naasis Uhhov areenile ja järgneva viie aasta jooksul oli ta stabiilselt maailma edukaimate kõrgushüppajate seas. Tema isiklikuks rekordiks jäi 2.42. Pärast 2015. aastat pole Uhhov enam millegi märkimisväärsega hakkama saanud.