Cardiffi fännid toetavad Emiliano Salat. Foto: REBECCA NADEN/Reuters
Jalgpall
3. veebruar 2019, 11:03

Au- ja rahaahned agendid ehk Vutistaari salapärane kadumine polnudki ehk juhus (3)

Viimased nädalad on jalgpallisõpru painanud küsimus: kuhu kurat kadus 21. jaanuaril Nantes´ist Cardiffi teel olnud väikelennuk, millel istus jalgpallur Emiliano Sala?! Briti meedia on välja tulnud vandenõuteooriaga.

Kuidas on tänapäeva maailmas võimalik, et La Manche´i väina kohal jääb täiesti salapäraselt kadunuks lennuk, kus peal kaks inimest? Seni on kahe nädalaga leitud vaid ükskikud õhusõiduki detailid, mis veel samuti suurt midagi ei näita. Juhtumi teeb veelgi kummalisemaks tõik, et enne potentsiaalselt õnnetust ei kõlanud ainsatki hädaabisignaali. 

Kas keegi tahtis, et lennuk ja selle pardal olnud Sala salapäraselt kaoks? Miks? Pole sugugi välistatud, et au- ja rahaahned agendid läksid omavahel tülli ning keegi neist võttis kasutusele äärmuslikud meetmed!

Vähemalt viis kasulõikajat

Oli kätte jõudnud 2018. aasta lõpp, mis tähendas, et kohe-kohe avaneb jalgpalliturul üleminekuteaken. Willie McKay´l, Prantsusmaa-Inglismaal teljel tegutseval agendil, oli käsil kiire periood, sest huvi erinevate mängijate vastu oli üle Euroopa suur. Sündmuste keerises oli ka meie loo kangelane.

"Oleme kõnelustes isegi Manchester Unitedi, Chelsea ja Liverpooliga. Usun, et sa võid vabalt sellises tasemega klubis mängida," lubas McKay Salale maad ja mered kokku. Lõpuks soetas tema mängijaõigused ikkagi tunduvalt madala tasemega Cardiff.

Kuid tegelikult oli taustal veel mitmeid inimesi, kellel Salaga omad plaanid olid ning kes soovisid diilist kasu lõigata. Viskame pilgu peale:

  • Willie ja Mark McKay´d
    Willie on Prantsusmaal ja Inglismaal tegutsev agent, kes oli Sala üleminekus Nantes´ist Cardiffi võtmetegelane. 2017. aastal lõi tema poeg Mark Mercato spordiagentuuri, millel oli otsene õigus Salale uus koduklubi leida.
  • Meissa N'Diaye
    Sala ametlik agent. 2006. aastast esindab läbi Sport Cover agentuuri erinevaid mängijaid Euroopast, sealhulgas näiteks Benjamin Mendyt Manchester Cityst.
  • Bakari Sanogo
    Agent, kellel on väga lähedased suhted Nantes´i presidendi Waldemar Kitaga. 
  • Baba Drame
    Teeb koostööd McKay´dega, Willie registreeris Baba agendiks, sest tal endal oli sekeldusi UEFA-ga. Postitas sotsiaalmeediasse, et oli üks tähtsaid tegelasi Sala üleminekul Cardiffi. 
  • Waldemar Kita
    2007. aastast Nantes´i president. Tema poeg Frank on klubi tegevjuht. Üleminekust ilmselt kõige suuremad (rahaliselt) kasulõikajad. 

Ametlikult pole teada, millise protsendi ametlikust üleminekusummast 15 miljonit naela keegi eelnimetatust teeni(nuk)s. 

Kummalised asjaolud

Kõige otsesemalt tegeles üleminekuga siiski Willie McKay. Jalgpalliringkondades tuntakse teda salakavala, kuid tihtipeale mitte kõige ausama mehena, kes suudab musta valgeks rääkida. 

Sala minek Cardiffi oli juba algusest peale kummaline. Kuigi Nantes oli Prantsusmaa kõrgliigas pigem tagaotsa meeskond, suutis ta lüüa palju väravaid ning tiimi päästa. 

Tõsi, ründeässa leping klubiga oleks lõppenud 2020 suvel ning ilmselt soovis president Kita heas hoos palluri rahaks teha. Sala pole küll Inglismaa tippmeeskondade tasemel mängija, nagu McKay välja reklaamis, kuid Euroopas mõistes kindlasti arvestatav tegija.

Loo muudab aga kummaliseks tõik, et Sala ei tahtnudki tegelikult Nantes´ist lahkuda. Fännid armastasid teda ning tema nautis neid. Miks siis klubi paremaid mängijaid ikkagi lahkus?

Salal truudust näitab ka tõik, et tal oli möödunud suvel võimalus Türgi klubi Galatasarayga liituda, kuid ta lükkas tagasi ise laenupakkumise. Detsembri lõpus aga olukord muutus. 

"Tahtsime, et ta jääks, aga paraku sattusid tema ümber valed inimesed. Ta võinuks meid kuulda võtta. Me ei tahtnud talle halba, vastupidi, hindasime teda kõrgelt," selgitas Kita, et tema siiski soovinuks Sala klubisse jäämist.

Kui argentinlasest pallur Nantes´i meeskonnaga hüvasti läks jätma, peegeldus temast kurbus. Tiimikaaslased on öelnud, et Sala polnud oma üleminekus üldse kindel ning ta olevat öelnud: "Jalgpall on äri." 

Pärast seda nägid Salad vähesed. Esmaspäeval, 21. jaanuaril asus ta väikelennukiga, kus lisaks temale oli vaid piloot David Ibbotson, Nantes´ist Cardiffi poole teele. La Manche´i väina kohal, Guernsey saare lähistel õhusõiduk kadus. Ja on kadunud siiani. 

Kuigi kindlad faktid puuduvad, siis midagi on kogu juhtumi juures ikkagi mäda. Arvestades, kui paljud inimesed Sala ja tema üleminekuga seotud olid, jätab müstiline kadumine ülimalt kahtlase mulje. 

Tänasest alustati lennuki otsinguid väina sügavustest, värskeid teateid pole veel avalikkuseni toodud.