Lee „NaDa“ Yoon YeolFoto: Kuvatõmmis
Esport
4. veebruar 2019, 11:30

AASTA COMEBACK: e-spordi ajaloo ikoon on tagasi eepiliste strateegiatega

Kui Lõuna-Koera profimängur NaDa jaanuari alguses Starleague'i turniirile kvalifitseerus, oli üldsus meeldivalt üllatunud, hoides siiski ka ettevaatliku nostalgilist meelestatust auväärse veterani suhtes. Lee „NaDa“ Yoon Yeol on 1998. aastal ilmunud „Starcrafti“ legend, kelle 2001. aastal alanud profimänguri karjäär kestis 2011. aastani. Selle aja jooksul võitis ta kuus e-spordi ajaloo prestiižsemat turniiri: 3 OSL-i ja 3 MSL-i.

Mõlemate tiitlite nimed tulenevad kahe konkureeriva telekanali nimedest Ongamenet Starleague (OSL) ja MBCGame Starleague (MSL), kuhu ka kõik turniiride mängud publiku saatel eetrisse kanti. Tänapäevases kontekstis saab neid turniire võrrelda otseselt Ongameneti edastatud „League of Legendsi“ LCK-ga.

2009. aastaks olid uue põlvkonna mängurid troone vallutamas ning NaDa mängis ainult 32 ametlikku matši (varasema 146 asemel), kuid oli siiski piisavalt hea, et jääda suurturiiril jagama 9.-16. kohta. 2011. aastal võttis NaDa aktiivselt osa „Starcraft 2“ turniiridest, näidates tugevat stabiilsust – isikuomadust, mis on teinud temast ühe kõige püsivama professionaalse mänguri videomängude ajaloos.

Ta kvalifitseerus aasta jooksul pea kõikidele suurturniiridele ja saavutas kaks neljandat kohta. Peale seda astus NaDa ajateenistusse, mis kestab kaks aastat ja on kõigile Lõuna-Korea meestele kohustuslik.

Kui 2013. aastal anti välja „Starcraft 2“ lisapakk, korraldati selle puhul Koreas fännide jaoks pidu, milleks oli NaDa ja tema tulevase abikaasa pulmad. Maha peeti ka „Starcrafti“ suurrivaalide vaheline näidismäng ning Mike Morhaime, kes on Blizzardi üks asutajatest, saatis omapoolse videoõnnitluse .


NaDa hüüdnimeks on „Genius Terran“, mis tuleneb sellest, et ta oli üks innovaatoritest, kes tõi sportliku lähenemise mängumehaanikale ehk sellele, kuidas hiire ja klaviatuuriga teostatud manöövritega vastast kiirusega üle mängida. Näiteks, kui NaDa ja tema vastane teostaksid täpselt sama strateegiat, jõuaks NaDa sama eesmärgini kümmekond sekundit varem, sest tema APM (actions per minute) on 300 ehk ta suudab oma mänguüksustele minutis edasi anda 300 käsklust.

34-aastase „Starcrafti“ veterani äsja toimunud mäng Afreeca Starleague seerias oli eepiliselt võimas. Ta sooritas rünnaku, mida pole 19-aastase mänguajaloo jooksul kordagi sellisel tasemel nähtud. Tema esimene mäng oli Lim „Larva“ Hong Gyu vastu, kes kuulub tänapäevaste proffide paremikku.

Larva sai maailmas kuulsaks sellega, et võitis Hiina parimat mängijat, kasutades klaviatuuril nuppude vajutamiseks oma jalga. See tekitas rahvusvahelisi pingeid, mistõttu Larva pidi YouTube'i vahendusel andma selgitusi, mida vaadati kokku 690 tuhat korda.

Lim „Larva“ Hong Gyu varvastega mängimas. Foto: Kuvatõmmis


NaDa strateegia idee oli luua kalkuleeritult ajastatud rünnak, kus tal on oma armee sees üks üksus nagu Ghost, millega on võimalik teha vastasele tuumarünnak. Esmapilgul on tegemist väga nõrga strateegiaga, sest sellise üksuse ja tehnoloogia arendamine võtab mängu varajases faasis kriitilisi ressursse. Lisaks on Ghost ise elupunktide poolest üsna nõrk, mistõttu on säärast plaani väga lihtne nurjata.

NaDa oli aga leidnud meetodi, kuidas oma armeed positsioneerida vastase baasi ette viisil, mis pani Larva raske valiku ette. Kas rünnata Ghosti ja riskida ebasoodsal pinnasel suurte armee kaotustega, või lasta NaDal kutsuda taevast pomm tema baasi.

Kelle kasuks eepiline mäng lõppes? Vaata järgi: