Hetk eelmisest, Eesti-Läti raames Kalevi hallis peetud Kalevi ja VEFi mängust. Janari Jõesaar ründab, Jabril Durham kaitseb.Foto: Martin Ahven
Korvpall
4. veebruar 2019, 12:34

TÄNA KALEVI HALLIS | Riia VEF on vägagi haavatud, kas Kalev/Cramo saab neljandal katsel võidu kätte? (4)

Eesti ja Läti korvpalli suurkujud BC Kalev/Cramo ja Riia VEF kohtuvad sel hooajal juba neljandat korda, täna kell 19 visatakse Kalevi hallis pall õhku VTB Ühisliiga raames. Kas Eesti meisterklubi saab lõpuks võidu kätte?

"Kolm võitu Kalevi üle on enav-vähem ainus positiivne, mida VEF sel hooajal saavutanud. Muidu on üks pettumus teise otsa," märkis Õhtulehega vesteldes tabavalt Läti korvpalliajakirjanik Guntis Keisels.

Tõsi, VTB liigas asub VEF 3 võidu ja 13 kaotusega eelviimasel kohal. Eesti-Läti liigas on saadud kaks kaotust, mõlemad suurelt koduselt konkurendilt Ventspilsilt.

Eelmisel nädalal peetud Eesti-Läti liiga mängudes torkas silma, et VEFil oli üles antud ainult kaheksa mängijat. Millise koosseisuga tuldi Tallinna, Kalevi vastu? Õige vastus on üheteistkümne mängijaga. Seejuures katsetamiste jada jätkub, just vahetati üks ameeriklasest tagamees teise vastu.

Paari nädala eest loobuti Baden Jaxeni teenetest. Täna peab oma viimase mängu klubi eest Andrew Andrews, kes portaali Sportando andmetel siirdub seejärel edasi Iisraeli klubi Afula Hapoeli manu.

Uute mängumeestena on üles antud aga jänki Glenn Cosey ning VEFi noortesüsteemis sirgunud, hooaega Jekabpilsis alustanud andekas ääremängija Verners Kohs.

Kolm vigastatud mängijat jäi koju Riiga: meeskonna kogenud kapten Kristaps Janicenoks, Läti koondislane Andrejs Gražulis ja mõne aasta eest Rakvere Tarvas mänginud Roberts Stumbris. Lisaks neile ei löönud nädala keskel Eesti-Läti liiga mängudes haiguse tõttu kaasa veel üks koondislane Artis Ate, kuid tema on nüüd tervenenud ja sõitis meeskonnaga Tallinna.

31. oktoobril Riias peetud hooaja esimese omavahelise mängu (VTB liiga) võitis VEF 82:74. Eesti-Läti liiga kohtumistes on lõunanaabrite võidunumbrid olnud 91:82 (22. novembril Tallinnas) ja 84:66 (9. jaanuaril Riias).

Ühisliiga kodulehe mängueelne ülevaade nendib, et VEF on sarja nõrgim ründemeeskond (visanud hooajal keskmiselt 74,0 punkti). Just pärast nende esimest omavahelist, oktoobri lõpus peetud kohtumist on meeskondade teekonnad liikunud vastupidises suunas: Kalev pani juurde ja asub praegu 8. kohal (6 võitu - 8 kaotust), VEF aga on langenud tabeli lõpuossa.

Pärast VEFilt saadud kaotust on Kalev viimasest 9 mängust võitnud 5. Jaanuarikuus saadi Minskis kindlalt jagu sealsest Tsmokist 95:82 ning Kaasanis avaldati lõpuni kõva vastupanu ühele soosikule Unicsile (74:76). Ka kihlveokontorid peavad Eesti klubi seekord selgeks soosikuks.

***

Kalev/Cramo andis ka ise teada, et pikendas ameeriklasest tagamängija Tony Wroteni katseaega osapoolte kokkuleppel veel kahe nädala võrra. Lõplik otsus mehe jätkamise osas tehakse seega pärast 14. veebruaril peetavat Ühisliiga kohtumist Saraatovis sealse Avtodoriga.