Michael "Eddie The Eagle" Edwards aastal 2016.Foto: AP/Scanpix
Talisport
4. veebruar 2019, 18:27

Legendaarne Eddie Edwards Nykänenist: ütlesin talle alati, et ühel päeval teen talle pähe (1)

Legendaarne Suurbritannia suusahüppaja Michael "Eddie The Eagle" Edwards (55) meenutas Soome ajalehe Ilta-Sanomat palvel oma kokkupuuteid ööl vastu esmaspäeva 55aastaselt surnud Matti Nykäneniga.

"Mäletan, kui nägin teda esimest korda hüppamas. See oli üliäge! Sain kohe aru, miks inimesed nii palju Mattist rääkisid," lausus Edwards, kes alustas suusahüpetega alles 20ndates, sest soovis väga olümpiamängudel osaleda ja sel alal polnud Suurbritannias konkurentsi. 

Ta kvalifitseeruski 1988. aasta Calgary mängudele, kus Nykänen võitis kolm kulda, kuid pärast seda OMi muutis Rahvusvaheline Olümpiakomitee reegleid, et sarnaseid juhtumeid vältida. Nimelt polnud Edwards absoluutselt konkurentsivõimeline, kuid sai nii kuulsaks, et temast vändati 2016. aastal lausa biograafiline mängufilm "Eddie The Eagle".

Hooaegadel 1987-89 osales ta koos Nykäneni ja teiste ässadega MK-sarjas. "Käisin alati MK-etappidel, et näha, kuidas Matti hüppab. Ta tõesti teadis, kuidas lennata. Proovisin temalt nippe saada, et isegi kaugemale hüpata. Matti oli maailma parim ja domineeris ala pikka aega," sõnas Edwards.

Edwards ööbis Nykäneniga tihti samas hotellis ning kohtas soomlast ka hüppetornis. "Pidin aegsasti torni minema, sest prillid kippusid kiirustades uduseks minema. Rääkisin Mattiga paar korda. Ta küll ei osanud inglise keelt, aga tema meeskonnakaaslane tõlkis.

Ta ei suhtunud minusse kui tõsisesse konkurenti. Naljatasin tihti, et Matti võidab MK-sarja tänu sellele, et mina ei hüppa väga hästi. Ütlesin talle alati, et ühel päeval teen talle pähe."

Peaaegu see õnnestuski. "Olen ühe korra elus hüpanud temast kaugemale," märkis Edwards lõbusalt. "Matti tegi suure vea ja maandus umbes 30 meetri peal. Mina hüppasin 47 meetrit, seega sain tähistada. Aga teises voorus lendas ta üle 140 meetri..."