IGILIIKUR: Tom Brady püsib 41aastasena endiselt vormis. Foto: AFP/Scanpix
NFL ameerika jalgpalli liiga
4. veebruar 2019, 19:49

Superstaar Tom Bradyt hoiavad vormis veeklaasid ja imepidžaama (1)

Taimetoidud ja mäluharjutused. Ameerika jalgpallur Tom Brady (41) teeb kõik enesest oleneva, et tema keha raskele mängule vastu peaks.

Tom Brady on legend. Vähemalt teisel pool Atlandi ookeani. Ööl vastu esmaspäeva võitis ta oma karjääri kuuenda Super Bowli ning tõusis aegade edukaimaks Ameerika jalgpalluriks. 

Kuigi ta polnud tänavu oma parimate päevade tasemel, on New England Patriotsi mängujuht endiselt fenomen. Tõestuseks: 30 Brady tiimikaaslast on vanuseliselt lähemal tema 11aastasele pojale kui mehele endale.

Superstaari pika ja eduka karjääri saladus on tegelikult üsna lihtne: ta tahab mängida ning teeb kõik, et see tipptasemel võimalik oleks. Näiteks on ta suure osa aastast taimetoitlane, ainult talvel ehk siis NFLi põhihooaja viimaste mängude ning play-off-kohtumiste ajal mekib kergemat liha.

Tom Brady järjekordset Super Bowli tiitlit tähistamas.  Foto: Reuters/Scanpix

Samuti joob ta kuni 25 klaasi vett päevas. Väidetavalt pole ta kunagi elus kohvi maitsnud, lisaks väldib ta suhkrut, piimatooteid, nisujahu, oliiviõli, maasikaid ja palju muud. Jõutreeningute asemel keskendub ta pigem lihaste liikuvusele ja paindlikkusele.

„Jalgpalluri tööriistaks on tema keha,“ sõnas ta paar aastat tagasi. „25aastasena valutas mu keha kogu aeg ja ma ei kujutanud ette, et ma nii kaua mängin, sest mu käsi tegi iga päev valu. Nüüd ei valuta mu käsi ega keha kunagi. Ma naudin seda, mida ja kuidas söön. Ma ei tunne kunagi, et jään millestki ilma.“

Lisaks füüsilisele vormile hoiab ta teravana oma mõistust. Ta treenib erinevate ülesannetega iga päev oma reaktsioonikiirust, mälu ning aju. Magama läheb ta tavaliselt poole üheksa paiku ning virgub pool kuus. Brady tudib spetsiaalses pidžaamas, mis aitab tema kehal paremini taastuda.

Hakkas nutma

Kuuldavasti soovib Brady NFLis mängida kuni 45. eluaastani. Kummalisel kombel ei peetud teda noorena liialt suureks talendiks. Ta valiti 2000. aasta draft’is alles 199. (!) mehena. Koos perega ülekannet jälginud Brady tundis end häbistatuna ning oli šokis, ta ei suutnud üritust isegi lõpuni vaadata. 11 aastat hiljem meediale sündmust meenutades hakkas ta nutma.

„Ma olin nii õnnelik, kui Patriots mind valis. Mõtlesin, et väga hea, nüüd ei pea ma müügimeheks hakkama,“ on ta meenutanud.

Raske öelda, kas müügimeeste maailm sellest võitis või kaotas, kuid selge on see, et Patriots tegi uskumatult hea valiku. Enne Bradyt polnud Bostoni lähistel asuv klubi kunagi Super Bowli võitnud. Pärast äsjast kohtumist tõusti Pittsburgh Steelersiga esikohta jagama, mõlemal tiimil on kuus tiitlit. Dallas Cowboys ja San Francisco 49ers järgnevad viie triumfiga. 

Tom Brady koos oma abikaasa, supermodell Gisele Bündcheniga. Paar abiellus 2009. aastal ning neil on kaks last.  Foto: AP/Scanpix

***

Igav, igav, igav

Aegade igavaim Super Bowl. Umbes selline oli USA meediaväljaannete koondreaktsioon pärast ööl vastu esmaspäeva peetud Ameerika jalgpalli tippkohtumist.

New England Patriotsi 13:3 võit Los Angeles Ramsi üle on Super Bowli 53aastase ajaloo madalaim skoor. Mängu ainukese touchdown’i skooris Patriots alles matši viimasel veerandil.

Kohtumine toimus Atlantas Mercedes-Benzi-nimelisel staadionil ning sotsiaalmeedias tüdines suurest heitlusest isegi suure autotootja USA haru.

„Kui mäng ei toimuks minu staadionil, oleksin ma siit ammu minema sõitnud,“ säutsusid nad Twitteris. Hiljem lühike ja lööv sõnavõtt kustutati.  

Patriotsi ja Ramsi mõõduvõttu vaadates vaevlesid ka mitmed korvpalliliiga NBA staarid.

„Prantsusmaa võitis jalgpalli-MMi finaali 4;2. Kas keegi ütleb veel, et jalgpall on igav?“ naljatles Charlotte Hornetsis palliv prantslane Nicolas Batum.

„Kas keegi oskab mulle soovitada mõnda head sarja Netflixis?“ muigas Portland Trail Blazersi staar C. J. McCollum.

„See on hea hokimäng,“ viitas finaali madalale skoorile Detroit Pistonsi mängumees Reggie Bullock.

***

Tom Brady CV

  • Sündinud 3. augustil 1977
  • Amet: Ameerika jalgpallur
  • Positsioon: mängujuht
  • Klubi: New England Patriots
  • Teeninud karjääri jooksul palgana umbes 190 miljonit eurot.

Saavutused

  • 6 Super Bowli võitu
  • 4 korda valitud Super Bowli parimaks mängijaks
  • 3 korda valitud NFLi parimaks mängijaks