Usain Bolt (paremal) koos Dwain Chambersiga 2013. aasta MMil. Foto: LUCY NICHOLSON/Reuters
Kergejõustik
5. veebruar 2019, 16:15

TOHOH! Juba eelmisel sajandil tiitlivõistluste medaleid võitnud, seejärel dopinguga patustanud tippsprinter naaseb 40aastasena areenile (1)

Juba 1998. aastal esimese täiskasvanute tiitlivõistluste medali, EMi hõbeda, võitnud sprinter Dwain Chambers plaanib šokeerivat tagasitulekut.

5. aprillil 41. sünnipäeva tähistav britt püsis vahelduva eduga sprindialade tipus ligi 20 aastat. Ametlikult tõmbas Chambers sportlaskarjäärile joone alla 2017. aasta augustis. Nüüd plaanib ta aga ootamatult taas areenile naasta. Veel enam, vanameister loodab eeloleval nädalavahetusel peetavatel Suurbritannia meistrivõistlustel end sise-EMi koondisesse pressida.

Chambers püüab sinilindu 60 m sprindis. Viimati jooksis ta sama distantsi detsembris, madala tasemega võistlusel näitas ta aega 6,70 sekundit. Märtsis peetava Glasgow EMi norm on 6,78.

„Kõndiv narkomaan“

Briti meedia kirjutab, et sajandivahetuse aegu oli Chambers kogu riigi üks talendikamaid kergejõustiklasi. Mis juhtus? 2003. aastal osutus võistlusväliselt võetud dopinguproov positiivseks. Tasuks kahe aasta pikkune võistluskeeld.

Mõned aastad hiljem avaldatud elulooraamatus rääkis Chambers kõik hingelt ära. Ta ei proovinudki keelatud ainete kasutamist tagasi ajada. Britt ei salga, et ta meenutas toona lausa narkomaani.

„Miami lennujaamas vaadati minu ees olevate inimeste kotte läbi. Minus tekkis paanika: mis saab siis, kui minu asju hakatakse uurima,“ meenutas ta üht olukorda. „Mul oli kaasas sellises koguses uimasteid, mis võinuks vabalt elevandi tappa. Mul polnud aimugi, kas ainuski neist on legaalne.

Ma olin kõndiv narkomaan. Pagasis leidus igasuguseid erinevaid anumaid, kus oli näiteks sees nii EPO-t (erütropoetiin) kui ka HGH-d (kasvuhormoon). Kõiki neid aineid ümbritsesid jääkotid, sest need pidi jahedana püsima.“

Chambers lisab, et dopinguga varustas teda ärimees Victor Conte, kes ta ukrainlasest juhendaja Remi Kortšemni treeninggruppi sokutas. Keelatud ained pakiti igapäevatoodetesse, näiteks topiti EPO-t linaõli seemnete või liigeste kreemi potsikusse.

Tõsiseks manustamiseks läks 2002. aasta alguses. „Veebruari alguseks olin ma võtnud täistsükli THG-d (anaboolne steroid), märtsis kogesin seetõttu kõhukrampe. Aprilliks olin enda organismis manustanud THG-d, EPO-t ja kasvuhormooni kokku 17 korda,“ jutustas Chambers, kes esialgu pääses puhta nahaga, sest toona oli lihtne asitõendeid varjata.

Sära kadus

Dopingu tarvitamise tõttu jäi ta ilma teatejooksu 2002. aasta EMi kuld- ning 2003. aasta MMi hõbemedalist. Lisaks ei jäänud kehtima riigirekordit kordav 9,87 sekundit 100 m jooksus.

Pärast karistuse kandmist naasis Chambers areenile. Ta võitis veel mitmeid tiitlivõistluste medaleid, kuid loodetud potentsiaali ei õnnestunudki täita. Olümpiamedal jäigi vaid unistuseks.

Nüüd loodab Chambers end taas näidata. Tõsi, see ei pruugi ilmtingimata õnnestuda, sest rahvuskaaslaste seas on palju kergejõustikutegelasi, kes teda silmaotsaski ei salli. Endise dopingupatuse kasuks räägib siiski tõik, et ta on avalikult kõik üles tunnistanud ja kahetseb. Lisaks on ta viimastel aastatel treeninud noori jooksjaid.

Dwain Chambers

Sündinud: 5. aprillil 1978, Londonis

Amet: sprinter, 60 ja 100 m

Saavutused:

MMid: 1999, 100 m pronks ja 4x100 m hõbe

Sise-MMid: 2008, hõbe, 2010, kuld, 2012, pronks, kõik 60 m

EMid: 1998, 100 m hõbe ja 2006, 4x100 m kuld

Sise-EMid: 2009, kuld, 2011, hõbe, mõlemad 60 m

Suurbritannia 60 m rekordimees: 6,42 sekundiga