Ari Pekka Nikkola (vasakult), Matti Nykänen ja Tuomo Ylipulli Calgary olümpiakulda tähistamas. Pildilt on puudu neljanda mehena medali kaela saanud Jari Puikkonen. Foto: Imago Sport/Scanpix
Talisport
5. veebruar 2019, 17:45

Matti Nykäneni toakaaslane: tema iseloom muutus juues kardinaalselt

Kui Matti Nykäneni edukast sportlaskarjäärist üht konkreetset hooaega esile tõsta, tuleks selleks valida 1987-88. Calgary olümpiamängude hooaeg, kus mägikotkas sai kaela kolm olümpiakulda. Lisaks noppis ta tol talvel veel 8 MK-etapivõitu, teenides ka MK-sarja üldvõidu. 

Terve selle aasta jagas Nykänen võistluspaikades tuba koondisekaaslase Ari-Pekka Nikkolaga, kelle sõnul oli legendaarses kaasmaalases peidus kaks eri isiksust.

"Minul ei olnud Mattiga tol hooajal ühtegi probleemi. Matti oli väga tore semu," sõnas Nikkola Iltalehtile. "Meil oli väga selge reegel, et me ei võtnud teineteise lõõpimist tõsiselt.

Matti oli hooaja käigus väga rahulik. Isegi laagrites. Ta oli täielikult fokuseeritud treeningutele ning tal ei tekkinud mingeid kõrvalekaldeid ega kiusatusi. Ta suhtus treeningusse täie tõsidusega. Ta nägi tippu jõudmiseks tõesti väga palju vaeva."

Muuhulgas sõnab Nikkola, et isegi Calgary olümpiakülas keskendus Nykänen enda arendamisele, mitte pummeldamisele: "Ta käis isegi öösiti treenimas. See näitas tema suhtumist. Võib öelda, et see oli tema viis ennast karistada."

Paraku nägi Nikkola ka teist viisi, kui Matti ennast karistas. Alkoholiga. Ning siis tuli ka esile mägikotka teine külg. 

"Matti iseloom muutus siis kardinaalselt. Ta muutus väga rahutuks ning tema keskendumisvõime kadus täielikult," meenutas Nikkola. Kui Matti oli viinakuradi mõju all, avaldas see Nikkola sõnul mõju kogu koondisele: "Matti iseloom oli siis kannatamatu. Ta oli täiesti teine mees lihtsalt." 

Üldiselt meenutab Nikkola koondisekaaslast aga hea sõnaga, sest üheskoos võideti ikkagi Calgari mängudelt meeskondlik olümpiakuld. Teise meeskondliku kuldmedali sai Nikkola kaela neli aastat hiljem Alberville'i mängudel.