Matti Nykänen hooajal 1982/1983.Foto: Imago Sport/Scanpix
Talisport
6. veebruar 2019, 10:02

SOOMLASTE SUUR DILEMMA: kas Matti Nykänen väärib riiklikke matuseid? (68)

Sel nädalal lahkus meie seast Soome suusahüppelegend Matti Nykänen ning põhjanaabrite juures käib tihe arutelu: kas mees väärib riiklikke matuseid või mitte?

Seni pole teada, kus ja millal Nykänen viimasele teekonnale saadetakse, kuid paljud põhjanaabrid on veendunud, et mehele peaks korraldama riiklikud matused. 

Ilta-Sanomat toob välja, et aastate jooksul on riiklike matustega austatud näiteks kergejõustiklast Paavo Nurmit ning näitlejat ja muusikut Esa Pakarineni.

Aastal 1989 läksid riiklike matuste tingimused aga karmimaks ning üldiselt on need presidentide ja „teiste väga tähtsate inimeste“ jaoks. 

Soome valitsuse esindaja Päivi Anttikoski sõnas, et paljud inimesed on temalt Nykäneni ärasaatmise kohta uurinud. Otsuse peab vastu võtma, kuid nad pole seda küsimust veel arutanud. Lõppsõna jääb Nykäneni perekonnale.

Soome kultuuri- ja spordiminister Sampo Terho sõnas, et ta uurib hetkel, kuidas oleks võimalik Nykäneni riiklike matuseid korraldada.

„Ta tekitab soomlastes häid tundeid. Kui ma olin 1980ndatel noor, siis ta võitis palju medaleid. On selge, et tema spordisaavutused on võrreldamatud. Tuleb välja selgitada, milline oleks parim viis tema mälestamiseks.“