Katari jalgpallikoondise fännid.Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
6. veebruar 2019, 11:33

Jalgpallifänn kaotas Katari särgi kandmise pärast vabaduse ja sai turvameestelt peksa

Suurbritannia passiga jalgpallifänn arreteeriti Araabia Ühendemiraatides (AÜE), sest ta kandis Katari jalgpallikoondise särki.

Pealtnäha süütu lugu algas sellest, kui 26aastane Ali Issa Ahmad rändas jaanuaris AÜE-sse puhkama. Samal ajal toimusid riigisid Aasia meistrivõistlused jalgpallis ning mehel õnnestus saada pilet 22. jaanuaril toimunud 1/8-finaalmatšile Katar - Iraak.

Ahmad tõmbas pahaaimamatult Katari särgi üll ja nautis matši. Ta ei teadnud, et säärane tegevus on 2017. aasta suvest diplomaatilise tüli tõttu AÜE-s karistatav. 

Kusjuures isegi Suurbritannia välisministeerium hoiatab oma kodulehel: "AÜE võimud teatasid 7. juunil 2017, et sotsiaalmeedias või mistahes muul viisil Katari-vastase sümpaatia näitamine on solvang. Selle eest võib määrata rahatrahvi või vangistuse. Kohalikke traditsioone ja seadusi tuleb austada. Mõne Suurbritannias lubatud tegevusega võib seal kaasneda tõsine karistus."

Ilmselgelt polnud Ahmad seda lugenud. Tema sõber edastas The Guardianile info, mis ta Ahmadilt ainsa lubatud telefonikõne teel sai. 

"See on uskumatu!" alustas arreteeritud jalgpallifänni sõber Amer Lokie. "Ta läks lihtsalt puhkuse ajal jalgpalli vaatama, kuid arreteeriti ja teda peksti, sest ta kandis särki, mis promos Katari. Ametnikud istusid tema kõrval, kui ta mulle helistas, seega ta ei saanud kõigest ja pikalt rääkida."

Lokie jätkas: "Tundub, et ta lasti esialgu vabaks, misjärel läks ta politseijaoskonda raporteerima, et turvatöötajad peksid teda autos. Ent seal süüdistati teda hoopis valesüüdistuste esitamises ja ta vahistati uuesti. Ta rääkis väga aeglaselt ja kõlas väga hirmunult."

Sõber lisas, et politsei võttis Ahmadi telefoni ära ning teda hoiti kaks päeva väga kitsas ruumis.

"Ta anus, et teeksin kõik, et teda vabaks lastakse," sõnas vahistatud mehe sõber. "Kontakteerusin välisministeeriumiga ja palusin sealt abi. Ta ütles, et helistab varsti uuesti, kuid siiani pole temast midagi kuulda olnud (esimene kõne toimus 31. jaanuaril - M.T.). Olen šokis, et ta arreteeriti T-särgi kandmise pärast. Oleme kõik tema pärast väga mures, asi on tõsine."

AÜE saatkonna esindaja: "Saatkond uurib väidet Briti kodaniku kinnipidamise kohta. AÜE ühiskond on ülesehitatud seaduslikule alusele ja inimeste austamisele. Suhtume inimõiguste rikkumise süüdistusse väga tõsiselt, ükskõik, kas see puudutab meie oma kodanikke või mõnd britt, keda külastab meid igal aastal 1,5 miljonit."

Briti välisministeeriumi esindaja sõnas, et on kohalike võimudega ühenduses ja püüavad Ahmedi aidata.

Turniir ise lõppes Katari triumfiga, finaalis alistati 3:1 Jaapan. Korraldajamaa AÜE langes poolfinaalis just Katarile tulemusega 0:4.