Robert Kubica eelmise aasta novembris.Foto: PA Pictures/Scanpix
Vormel 1
6. veebruar 2019, 12:24

Vormelistaar meenutas elumuutvat ja ränka õnnetust: mul oli juba mõni päev enne avariid kummaline tunne (1)

"Mõni päev enne õnnetust ärkasin ma üles ja mõtlesin, et ma ei taha rallile minna. Mul oli kummaline tunne. Samas ei olnud ma pärast juhtunud enda peale pahane." Nii meenutab motosportlane Robert Kubica (34) 2011. aastal toimunud avariid. 

Toonane Renault vormel 1 piloot kihutas täpselt kaheksa aastat tagasi oma lõbuks Škodaga Itaalia rallil, kaotas juhitavuse ning põrutas suurel kiirusel vastu barjääri. Poolakas oli autos lõksus üle tunni, kuni ta lõpuks sealt kätte saadi. Ta kaotas osa oma käsivarrest, viis liitrit verd ning murdis mitmeid luid.  

Kubica masin pärast õnnetust. Foto: AP/Scanpix

Taastumine on võtnud kaua ning talle on aegade jooksul tehtud üle 20 operatsiooni. Viimasel paaril aastal on ta olnud esiti Williamsi testisõitja ning seejärel varusohver. Tänavu naaseb ta Williamsi roolis lõpuks vormel 1 võistluskarusselli. 

The Sun'ile antud intervjuus meenutas ta oma elu mustemat aega.

"Mäletan õnnetusest siiani palju. Aga suur osa minu taastumisest nõudis seda, et ma ei mõtleks avariile liialt palju. Aga ma ei ole seda täielikult oma mälust kustutanud, sest see oli elumuutev hetk. Mitte ainult sõitjana, vaid ka inimesena."

Kubica viidi pärast õnnetust helikopteriga haiglasse. Foto: Reuters/Scanpix

"Mul oli palju tumedaid hetki," jätkas ta. "Aga kõige keerulisem oli mentaalselt, mitte füüsiliselt. Kõige keerulisem oli siis, kui ma taastusin hästi ja läksin optimistlikult järjekordsele operatsioonile. Kui üles ärkasin, tundsin aga vastupidist. Nagu keegi oleks noaga rindu löönud. Mul oli palju positiivsust, aga pärast operatsioone tundsin nagu oleks kuus kuud ajas tagasi läinud."

Kubica tunnistab, et oli raskemaid ja kergemaid aegu, kuid elu läks hõlpsamaks pärast seda, mil ta aktsepteeris juhtunut. 

Robert Kubica 2009. aastal Singapuri GPl. Foto: AFP/Scanpix

"Varem haarasin ma joogiklaasi parema käega, nüüd pidin end ümber harjutama. Tegin restardi. Ei saanud lihtsalt samalt lehelt jätkata, pidi sellele, mis alles jäi, uuesti peale ehitama hakkama. Õnnetus on mind palju muutnud, olen nüüd tundlikum ja emotsionaalsem. Enne olin nagu masin." 

Oma esimesed võistlussõidud pärast õnnetust tegi Kubica 2012. aasta teises pooles. Ta otsustas autospordimaailma naasta rallide abil. 

"Arvestades, et kolm kuud ei kõndinud ma üldse ja kaks kuud olin ratastoolis, hakkasin üsna ruttu sõitma. Ma olin sama kiire kui varem. Seda oli raske mõista. Ma sõitsin rallisid, sest tahtsin uut väljakutset. Mul oleks nagu lahtine haav olnud - iga kord kui ma vormelirajale läksin, veritsesin uuesti." 

Ajapikku jõudis Kubica ringrajale lähemale ning vormel 1 võlus ta taas enda rüppe. Nüüd ootab ta uut hooaega, mis algab 17. märtsil Austraalias. 

CV

Robert Kubica
Sündinud 07.06.1984 Poolas.
Vormel 1 sõite: 76
Võite: 1
Poodiumikohti: 12
Punkte: 237