Kristjan Ilves.Foto: Aldo Luud
Talisport
6. veebruar 2019, 13:34

Kodumaal suusahüppeid timminud Kristjan Ilves naaseb võistluskarussellile

Kahevõistleja Kristjan Ilves (22) naaseb nädalavahetusel Lahtis MK-karussellile, kui teeb kaasa pühapäevase individuaalvõistluse. 

Viimati võistles Ilves üle-eelmisel nädalavahetusel Norras Trondheimis, kust naasis 25. ja 28. kohaga. Pärast seda on ta harjutanud kodumaal, umbes 60% rõhust on läinud suusahüpetele, 40% murdmaale.

„Tundsime, et reisimise asemel on vaja hüppekindlust ja -stabiilsust veel paremaks saada," selgitas Kristjani isa ja treener Andrus Ilves möödunud nädalavahetusel toimunud Klingenthali MK-etapist loobumist.

„Heade hüpete sekka tuleb ka kehvemaid, kuid neid ei tohi võistlustel sisse lasta, sest enamus konkurente ei eksi. Oleme tegelenud, et leida head hüppetunnetust. Arvan, et natuke on paranenud, aga eks võistlus näitab.“

Andrus Ilves. Foto: Aldo Luud

Suusavormist: „Kui detsembri alguses olid kaotused [10 km peale] üle kolme minuti, siis Trondheimis oli 1.19 (ja teisel võistlusel 1.44 - M.T.). See on ikkagi märgatavalt paranenud. Kui ettepoole hüpata, kannataks kauem sõita. Mitte 7, vaid 9-9,5 km.

Kristjani kiiruslik vastupidavus on paremaks läinud. Alati võiks paremini, aga ega Kristjan pole kunagi kõige kiiremaid aegu näidanud. Pigem olnud hüppemäel ees ja siis püüdnud positsiooni hoida. 

MK-karussellis on ainult mõned üksikud, kes hüppavad hästi, kuid on märgatavalt kehvemad sõidumehed. Kui mõni tipp hüppemäel vääratab, ega ta väga kõrgele ei tõuse. Ilkka Herola tegi Klingenthalis konkurentsitult päeva parima sõiduaja ja tõusis kümnendalt kohal teiseks. Seda juhtub viimasel ajal harva, siis peab tõesti väga-väga hea suusasõidu tegema.“

Meeleolu on Andruse sõnul Ilveste tiimis positiivne, sest sel kalendriaastal uusi tagasilööke pole olnud ning Kristjani tervis on püsinud korras.

Lahtis on reedel kavas eelvõistlus, laupäeval tiimsprint ja pühapäeval individuaalvõistlus suurelt mäelt. 

***

Murdmaasuusatajatest stardivad Lahti MK-etapil, nagu varasem plaan ette nägi, Raido Ränkel ja Marko Kilp. Treener Anti Saarepuu sõnul pole pärast Otepää MK-d tagasilööke olnud ning meeste tervised on püsinud korras. Kilp rändab Lahtisse kodumaalt, Ränkel Toblachi laagrist. Karel Tammjärv jääb Itaaliasse treenima ja MMiks valmistuma.

Laupäeval toimub Lahtis individuaalne vabatehnikasprint ning pühapäeval klassikatehnikas sprinditeade.

Seefeldi MM algab kahe nädala pärast. Suusatajatest esindavad seal Eestit Tammjärv, Kilp, Ränkel, Andreas Veerpalu, Martin Himma, Kaarel Kasper Kõrge, Henri Roos ja Mariel Merlii Pulles.