Algo Kärp.Foto: Aldo Luud
Talisport
6. veebruar 2019, 14:42

Arstidelt karmi sõnumi saanud Algo Kärp: väga raske on leppida ja harjuda selle olukorraga (12)

Otepää MK-etapi aegu lootis suusataja Algo Kärp (33), et ehk saab sügisest saati jupsinud tervise kiirelt korda ning jõuab veel MMi lennukile. Eelmisel reedel purunes see unistus kildudeks nagu laualt põrandale kukkunud portselanvaas.

„Spordiarstide, eesotsas Mihkel Mardnaga, sõnum oli selge: stopp, hooaeg tuleb ära lõpetada. Ei tohi võistelda ega tugevalt treenida. Tahaks öelda, et mitteaktsepteeritav otsus, aga ega mul midagi vaielda ei ole,“ nendib Kärp, kes Pyeongchangi OMil rõõmustas poolehoidjaid 50 km klassikadistantsi 17. kohaga.

Kärbi hooaeg on olnud üks häda ja viletsus, sest teda vaevas oktoobrist saati müstiline tervisehäda, mille tõttu ta põhimõtteliselt ei saanudki sel talvel võistelda. Ometi lootis ta kahe ja poole nädala eest, et ehk saab tervise korda, Eesti meistrivõistlustel starti ja edu korral koha MMi koondisesse. Nüüdseks teame, et tal jäi nädalavahetusel toimunud tšempionaadil suusatamata ning MMi rong on läinud.

Lühidalt öeldes on arstide karmi sõnumi taust lihtne: Kärbi organism on lihtsalt kurnatud, mistõttu on verenäitajad paigast ära ning ta ei suuda võistluskoormusel pingutada. Lumepall läks veerema juba suvel, kui ta pikalt energiadefitsiidis treenis. Oktoobrikuine haigus ja antiobiootikumikuur ainult võimendasid probleeme.

„Asjad langesid väga kehvasti kokku," ütleb ta. „Mulle anti luba jõusaalitrenni teha, sest see ei kuluta mind energeetiliselt. Aeroobset võin teha mõõdukalt, enesetunde järgi.

Ütlesin, et „nalja teete minuga, kuidas ma ei lähe suusatama?“. Arstid vastasid „arvata võib, et lähed, aga meie ütleme, et mida vähem, seda parem“. Olen ikkagi käinud, aga sõitnud vähem ja ilma plaanita. Raske on suusatamist nautida, kui ma tegelikult peaksin võistlema ja tulemusi tegema, mitte jalutama trennis.

Väga raske on leppida ja harjuda selle olukorraga, sest igapäevaselt on olemine väga okei. Olen justkui terve inimene.“

Tuleviku osas ei julge Kärp veel midagi konkreetset välja hõigata. Arstide nägemuse järgi võiks ta vabalt tippsporti edasi teha, kui organism on puhanud ja kõik näitajad taas normis. 

„Arstid hoiavad mul silma peal, aprillikuus teen uue koormustesti. Praegu polegi võtnud [tuleviku osas] mingit seisukohta, olen elanud päeva korraga. Vaatame, mis keha ütleb ja mis mõtted tekivad pärast kergemalt võtmist. Vanust on piisavalt, et ei taha tervist ära lõhkuda, samas sporti võiks veel teha, kui tervise ja finantspoole klappima saaks.“

Midagi ikkagi kripeldab, et ei saa suuski rahulikult kuuri ära viia? „Kripeldab see, et võtsin hooaja ette, tahtsin täiega teha ja lõpetada enda jaoks hästi. Sõita MMil oma parima tulemuse (senine parim on Faluni 50 km klassika 21. koht - M.T.) ja tõestada endale veel mingeid asju. See jäi praegu tegemata. On olnud väga halb ja raske aasta.“

MMi vaatad? „Kindlasti. Pakkusin end Eesti meeskonnale appi hooldemeheks, see pole häbiasi, aga neil oli juba lisahooldemees palgatud MMiks. Olen ka [Marko] Kaljuveeriga suhelnud, et kui on vaja mõnd ülekannet kommenteerima. Eks näis. Kodus, kus võin ka emotsioone väljendada, on kindlasti kõige raskem vaadata. Aga elan oma meeskonnale kaasa, mis mul muud üle jääb.“

Seefeldi MM algab kahe nädala pärast. Suusatajatest esindavad seal Eestit Karel Tammjärv, Marko Kilp, Raido Ränkel, Andreas Veerpalu, Martin Himma, Kaarel Kasper Kõrge, Henri Roos ja Mariel Merlii Pulles.