Just selle lennuki pardal oli Emiliano Sala 21. jaanuaril. Foto: AP/Scanpix
Jalgpall
6. veebruar 2019, 19:00

Kadunud jalgpalluri 17 miljoni saaga võttis piinliku pöörde (3)

21. jaanuari õhtul La Manche'i väina kohal kadunuks jäänud väikelennukis oli ka 28aastane Argentina jalgpallur Emiliano Sala. Ründaja sõlmis paar päeva varem lepingu Cardiff City meeskonnaga ja lendaski Prantsusmaalt uue töökoha suunas. Tänaseks on lennuk viimaks leitud, kuid Sala surnukeha veel mitte. Lennukivrakis on küll üks laip, mis on seni tuvastamata.

Kogu tragöödia taustal jäi õhku küsimus, kuidas peaksid lepingu sõlminud klubid omavahel käituma. Cardiff nõustus Nantes'ile maksma 17 miljonit eurot, mis on Walesi meeskonna ajaloo rekordiline summa.

Õhtuleht palus pärast õnnetust võimalikke üleminekutasu puudutavaid stsenaariumeid kommenteerida Eesti ühel tuntumal jalgpalliagendil Andrei Stepanovil. „Väga raske kommenteerida. Arvan, et see on üks esimesi sarnaseid juhtumeid,“ arutles endine Eesti koondislane. „Klubid tegid ostu-müügi lepingu, aga paar päeva hiljem juhtub midagi sellist. Usun, et spordijuristid oskaksid olukorda paremini selgitada. Isegi vaatan huviga, kuidas kõik laheneb. Ma arvan, et need on suured klubid ja Nantes ei küsi Cardiffi käest üleminekusummat.“

Nüüd hakkab kätte jõudma kapitalistliku maailmakorralduse argipäev. Nantes andis Inglismaa meedia väitel Cardiffile teada, et ootavad pangaülekannet. Juba on Walesi tiimi ähvardatud kohtuga, kuigi tegelikult pole Sala surnukeha veel leitudki, vahendab Mirror. Väidetavalt esitati ultimaatum: esimene osamakse peab laekuma kümne päeva jooksul, vastasel juhul minnakse kohtusse.

Stepanov jätkas: „Kindlasti oli Nantes'is mängides tema elu kindlustatud ja suure tõenäosusega kehtis kindlustus ka paar päeva pärast üleminekut. Kuid vaevalt kindlustus üleminekusummat katab, sest see on liiga suur. Kunagi ei tea, võimalik, et mõnes üleminekulepingus on ka punkt sarnaste juhtumite kohta.“ Agent selgitas, et elukindlustus on profijalgpallurite puhul kohustuslik, ilma ei saa end jalgpalliliitudes mängijaks registreerida.

Ka Stepanov on olnud seotud suurte rahvusvaheliste üleminekutega. Nesta Sport Group OÜ ehk tema ja Jevgeni Novikovi ühisfirma senine suurim edulugu pärineb üleeelmisest aastast, kui just nemad aitasid Sloveenia koondise kaitsjal Miha Mevljal Rostovist Peterburi Zeniiti kolida. Transfermarkti portaal pakub tehingu hinnaks 8 miljonit eurot.

Cardiffi fännid mälestavad mängijat, kes nende juurde ei jõudnudki. Foto: AFP/Scanpix

Mis Salaga ikkagi juhtus?

Sala saatis lennuki kadumise eel sõpradele Snapchatis heliklipi: „Tere, vennad, kuidas teil, hulludel, läheb? Olin just Nantes'is tegemas asju, asju, asju, asju, asju ja see ei lõppe kunagi, kunagi, kunagi, kunagi. Olen lennukis, mis tundub, nagu see oleks laiali vajumas. Sõidan Cardiffisse, uskumatu. Juba homme alustan uues klubis treeninguid. Vaatame, mis juhtub. Vennad ja õed, on teiega kõik korras? Kui pooleteise tunni pärast ei kuule te minu käest uusi teateid, siis ma ei tea, kas keegi saadetakse mind otsima, sest nad ei leia mind. Isa, kardan nii väga!“

Prantsusmaalt Walesi teel olnud lennuk lendas umbes 1500 meetri kõrgusel, kui piloot palus Jersey saare lennujuhilt luba madalamale laskuda. Kontakt õhumasinaga kaotati, kui too oli umbes 700 meetri kõrgusel. Õhusõidukis olid vaid piloot ja Sala. Väidetavalt oli lennukil probleeme juba õhkutõusul ning see õnnestus alles kolmandal-neljandal katsel.

Nantes'i fännid mälestavad oma endist mängijat. Foto: SIPA / Scanpix

Emiliano Raul Sala Taffarel

28aastane ja 187 cm pikkune ründaja

Karjäär:

  • 2012-2015 Bordeaux
  • 2012-2013 Orleans (laen)
  • 2013-2014 Niort (laen)
  • 2015 Caen (laen)
  • 2015-2019 Nantes
  • 2019 Cardiff City

Nantes'is lõi 130 mänguga 48 väravat