Kelly Sildaru.Foto: AFP/Scanpix
Talisport
7. veebruar 2019, 01:57

KARM OTSUS: Kelly Sildaru trumpala jäeti MMil ära! (5)

USAs Park Citys toimuva freestyle-suusatamise MMil otsustati naiste pargisõit ära jätta. Nii ei saa elu esimesel täiskasvanute MMil võistlev Kelly Sildaru oma trumpalal esikoha eest heidelda. Meeste võistlus peeti keerulistes ilmastikutingimustes ära, aga naisi rajale ei lastud.

Prantusmaa portaali SkiActu teatel polnud osad koondised võistluste neljapäeva peale lükkamisega nõus. Kolmapäeval olid aga probleemideks lähenev pimedus, kehv libisemine ja tugev tuul. Teade, et naiste pargisõit jäetakse ära, ilmus ka rahvusvahelise suusaliidu FISi lehele.

Teine Prantsusmaa väljaanne Le Dauphine sai kätte Prantsusmaa koondise treeneri Fabien Bertrand'i, kelle sõnul polnud Itaalia, Kanada, Venemaa ja Ukraina koondised nõus kauemaks Park Citysse jääma, sest nende lennupiletid olid broneeritud. Nimelt oli FIS arvestanud, et pargisõidu võistlused peavad kindlasti läbi saama kolmapäeva õhtuks ja mitmed koondised olid seadnud plaanid selle järgi.

Prantslaste kullalootus Tess Ledeux oli äärmiselt pettunud. „Kui osadel koondistel poleks logistikaprobleeme olnud, oleksime võinud võistelda. On häbilugu, et nii suurel võistlusel pole lisapäeva, kuhu sõidud lükata. See oleks nagu olümpia ära jätmine,“ ütles Ledeux, kes sõitis MMile kaitsma kaks aastat tagasi võidetud tiitlit. Prantslanna oli parim ka eelmisel nädalal peetud Big Airi hüpetes.

Loe ka Kelly Sildaru isa Tõnis Sildaru kommentaari:

***

Et hoopuuduse tõttu otsustas Sildaru loobuda ka Big Airi hüpetest, jääb 16aastasele eestlannale üks medališanss. Tegu on rennisõiduga, mille kvalifikatsioon peetakse neljapäeval Eesti aja järgi kell 18.10. Kui ilm täiesti ära ei pööra, siis võistlus toimub. Rennisõidu finaal toimub ajakava järgi laupäeval kell 20.

Teisi- ja kolmapäevane pargisõidu saaga: Esialgu pidid naised nõlvale minema Eesti aja järgi teisipäeval kell 18.50, kuid korraldajad otsustasid lumesajuohus meeste ning naiste kvalifikatsioonisõidud ära vahetada. Põhjuseks kindel soov meeste eelsõitudega maha saada, kuna seal jahtis finaalipiletit koguni 49 ekstreemsportlast. 

Seega pidid naised, keda stardinimekirjas on 22, alustama kell 21.50, kuid üha tugevnenud lumesaju tõttu lükati võistlus kolmapäeva peale.

Kolmapäeva hommikul aga lumesadu jätkus ja korraldajad andsid Eesti aja järgi kell 21 teada, et kvalifikatsiooni ei toimugi ning kõik naised on jõudnud finaali.

Meeste ja kvalifikatsioon ja finaal peeti siiski ära, aga mitmed osalejad olid suures hädas tuulepuhangutega ja hoo leidmisega.

Meeste maailmameistriks tuli britt James Woods (86,68 punkti), teise koha sai norralane Birk Ruud (85,40) ja kolmandana tõusis poodiumile ameeriklane Nicholas Goepper (85,18).

***

Sildaru jaoks on tegemist karjääri esimese täiskasvanute MMiga. Juunioride seas noppis eestlanna neli kulda (kaks pargi- ning kaks rennisõidus) ning ühe hõbeda (Big Air hüpetes). 

Algselt pidi Sildaru võistlema ka pühapäeval toimunud naiste Big Air hüpetes, kuid pideva lumesaju tõttu ei saanud eestlanna hüpeteks piisavat hoogu sisse, mistõttu jättis lõpuks seal starti tulemata.