Matti Nykänen 1988. aasta Calgary olümpiamängudel, kus ta võitis kolm kuldmedalit.Foto: AFP/Scanpix
Talisport
7. veebruar 2019, 09:35

Lugupeetud Soome sporditegelane ei mõista Nykäneni riiklike matuste teemat: see on naeruväärne diskussioon (4)

Ööl vastu esmaspäeva suri 55aastasena Soome suusahüppelegend Matti Nykänen ning põhjanaabrite juures käib tihe arutelu: kas mees väärib riiklikke matuseid või mitte?

Endise Soome jäähokiliidu juhi ja lugupeetud spordimehe Kalervo Kummola (74) meelest on asjas loogikaviga: miks korraldada Nykänenile riiklikud matused, kui teda ei autasustatud eluajal?

Kuigi Nykänen on neljakordne olümpiavõitja ja viiekordne maailmameister, ei teeninud ta kunagi Soome riigilt ühtki ordenit või muud kõrget autasu. Samas, kui neljakordne pikamaajooksu olümpiavõitja Lasse Viren, kolmekordne suusatamise olümpiavõitja Marja-Liisa Kirvesniemi ja kolmekordne sõudmise olümpiavõitja Pertti Karppinen on pälvinud sportlike teenete eest auristi.

„See on naeruväärne diskussioon,“ lausus Kummola Helsingin Sanomatile. „Ma pole matuste vastu, aga miks ei peetud teda meeles eluajal? Vahel uurisin Nykäneni kohta, siis öeldi mulle, et talle ei saa autasu anda, sest tema elukombed on pahad. Aga nüüd käib suur arutelu riiklike matuste ümber...“

Kalervo Kummola pildil kõige vasakul, prillide ja ülikonnaga. Foto: AP/Scanpix