Kelly Sildaru stiilinäide. Foto: Graeme Murray/Red Bull Content Pool
Spordiblogi
7. veebruar 2019, 10:05

Veerand miljoni euro küsimus – FISi saamatus võis Sildarudele maksta üüratu summa (12)

Naiste freestyle-suusatamise pargisõidu maailmameistriks krooniti tänavu … mitte kedagi. Stopp. Kuidas palun? Kuidas saab maailmameister lihtsalt jääda välja kuulutamata? Tuleb välja, et saab küll. Ning meil polegi sealjuures mitte midagi teha.

Kui Õhtulehe sporditoimetus algavaks nädalaks Kelly Sildaru medaliprotsenti arvutas, sai kirjutatud, et pargisõidus võiks selle tõenäosus olla 90%. Paraku ei suutnud ka meie, sarnaselt korraldajatele, siia valemisse sisse tuua kõige suuremat muutujat ehk ilma.

USAs Park Citys on freestyle-suusatamise ning lumelaua MMi läbiviimist takistanud esmalt paks lumesadu ning seejärel tugev tuul, mis mõlemad sportlaste hoovõttu segavad.

Naiste Big Airi võistlusega suudeti siiski maha saada, kuid nagu teame, siis Kelly Sildaru seal – just hooprobleemide tõttu (!) – starti ei tulnud. Tõsi, siinkohal ei tulnud eestlannale abiks ka kerge kehakaal, mis samuti suuremat kiirust arendada ei lubanud. „Kergemate naiste jaoks pole seal piisavalt hoogu, et hüpe ohutult läbida,” sõnas treenerist isa Tõnis pärast Big Airi võistlust nõutult.

Kuna Big Air hüpped pole Kelly trumpala, ei hakatud sääsest elevanti tegema. Väikene kibedusenoot oli mõistagi hinges ning oma soovitused said korraldajatele edastatud. Kuid need remargid toovad tulu parimal juhul alles järgmisel aastal.

Olematu pargisõit

Küll ootasid tuhanded eestlased huviga ööl vastu neljapäeva toimuma pidanud pargisõitu. Mida lõpuks ei toimunudki. Põhjuseks taas ilmataat, kes Park City nõlvadel tuuleiilidega vingerpussi mängis. Kui mehed suutsid tuule kiuste võistlusega ikkagi ühele poole saada, siis naisi korraldajad rajale ei lubanudki.

Ilmselt võtsid võistluse korraldajad vastava otsuse vastu lootuses pargisõit lihtsalt ühe päeva võrra edasi lükata. See lõi aga sassi Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) kalendri järgi kojulendu planeerinud koondiste plaanid. „Kuidas te kavatsete MMi pidada, kui meid siin enam pole,“ käratasid nad üheskoos.

Ning põmm. Nii olidki korraldajad reha otsa astunud. Võistlus oli juba ära jäetud ning uut võimalust seda korraldada polegi. Tõnis Sildaru FISi sõnarahega üle ei pildunud, sõnades vaid, et eksimine on inimlik. Kuid ikkagi tekkib küsimus, miks polnud korraldajad niinimetatud ilmapäeva graafikusse sisse toonud. Talispordi puhul on tavaline, et ilmataat vingerpusse mängib ning kõik plaanid pea peale lööb.

Nägime seda Pyeongchangi olümpialgi, kus mäesuusatajatel tuli mitu päeva oodata, enne kui lõpuks medaleid jagama hakata. Ning küsimus – äkki jätaks mäesuusatamise olümpial ära – ei tulnud kellelegi pähe. Miks aga MMil säärane lahendus FISile sobib?

Kelly Sildaru jaoks on tegemist karjääri esimese täiskasvanute tiitlivõistlusega. Lisaks suurenenud konkurentsile tähendab see ka suuremaid auhindu. Ning mitte ainult medalite mõttes.

Teatavasti premeerib Eesti Olümpiakomitee (EOK) kõiki MM-medaliste ilusate summadega. Hetkeseisuga peab perekond Sildaru igasugusest lisarahast, mille nad ilmselt ausal teel välja oleks teeninud, aga suu puhtaks pühkima.

Millisest summast me räägime?

Siiamaani pidid Kelly Sildaru ning tema isast treener Tõnis kahepeale hakkama saama 2000 euroga kuus. Kelly oli EOK poolt erandkorras tõstetud C+ tasemele, mis tähendab igakuiselt 1400 euro suurust ettevalmistustoetust (sihtotstarbeline raha). Isa Tõnise igakuine toetus oli 600 eurot.

Küll oleks need summad kasvanud kordades suuremaks, oleks Sildaru Park Citys kaela saanud kas või pronksise medali. Rääkimata siis hõbedasest või kuldsest. 

MM-medaliga kaasnevad palgafondid:

MM-kuld: 4000-eurone palgafond ning 2200 eurot ettevalmistustoetust

MM-hõbe ning -pronks: 1600-eurone palgafond ning 2200 eurot ettevalmistustoetust

Treeneri toetus oleks igasuguse MM-medali puhul tõusnud 1500 euroni kuus.

MM-medaliga kaasnevad ühekordsed preemiad:

MM-kuld – 60 000 eurot: 40 000 eurot sportlasele ning kuni 50% sportlasele määratud summast treenerile ehk 20 000 eurot

MM-hõbe – 30 000 eurot: 20 000 sportlasele + kuni 10 000 treenerile

MM-pronks – 22 500 eurot: 15 000 sportlasele + kuni 7500 treenerile

Seega kõige mustema stsenaariumi (ehk MM-tiitli) korral jäi Sildarudel nüüd korraldajate saamatuse tõttu saamata 60 000-eurone preemia MM-tiitli eest.

Lisaks peavad nad kõrgeima kategooria toetuste asemel, mis järgmise kahe aasta jooksul oleks tähendanud 184 800 eurot (132 000 eurost palgafondi ning 52 800 eurot ettevalmistustoetust), jätkuvalt läbi ajama senise toetustega ehk 45 200 euroga.

Kõiki arve kokku lüües võisid Sildarud seega ilma jääda 244 800 eurost.

Tõsi, kõik võib veel muutuda laupäeval, mil Park Citys on kavas naiste rennisõidu finaal. Peaks sealt ikkagi mõni autasu tulema, võib õiglus siiski võidutseda.