Julija Mõnnakmäe.Foto: Stanislav Moškov
Võrkpall
7. veebruar 2019, 15:34

TÖÖTUKASSASSE? Võrkpallikoondise kapten rügab kosilaste puudumisel üksinda trenni (6)

Kui Eesti korvpallikoondise võtmemängija Siim-Sander Vene viskas möödunud suve lõpus nalja, et kosilaste puudumise tõttu tuleks ennast töötukassas arvele võtta, siis Eesti võrkpalli rahvusnaiskonna kapten Julija Mõnnakmäe olukord on praegu isegi vaat, et tõsisem. „Minu puhul pole see enam isegi nali,“ viitab ta töötukassale.

Eelmisel hooajal nii Austrias kui ka Poola esiliigas pallinud Mõnnakmäel tekkisid esimesed raskused koduklubi leidmisega samamoodi suvel. Kuna pakkumisi ei tulnud ega tulnud, otsustaski ta hooajale vastu minna vabaagendina. Et äkki ühel hetkel ikka näkkab. 

Päevad aga möödusid, kuid mida ei tulnud, oli kosilane. Kuni ühel novembrikuu päeval tuli uksele koputama Tartu Ülikool/Bigbank. Tartlased olid äsja kaheks kuuks kaotanud oma põhisidemängija Liis Noormetsa ning tegid Mõnnakmäele pakkumise. 

Kuna jaanuaris ootasid koondisel ka ees olulised EM-valikmängud Rootsi ning Soomega, saigi käed löödud. Kahekuune koostöö kulmineerus mõlemalt poolt detsembri lõpus Eesti karikavõitjaks tulemisega. Pärast seda leping lõppes ning saabus taas vaikus. 

Jaanuris käis Mõnnakmäe veel platsil mõlemas rahvuskoondise mängus ning praegu jääbki tema viimane ametlik mäng juba ligemale kuu aja taha, mil Eesti alistas Hämeenlinnas Soome 3:1. 

„Paljudes liigades oli 30. jaanuar see tähtaeg, millal nimekirjad lukku läksid. Pärast seda on ainult mõned üksikud liigad – Poola ja Prantsusmaa – kus saab teha medical transferit ehk kui keegi saab vigastada, siis tohib tuua väljast mängija juurde,“ selgitab Mõnnakmäe olukorda.

„Ise tegin omalt poolt kõik, et välismaale minna. Rääkisin agentidega, otsisin klubi, aga polnudki lihtsalt mingit valikut. Ma ei tea, mis see aasta toimub, aga kõigil on sidemängijad olemas ning ühtegi reaalselt võimalust polnud. Asi pole selles, et ma istuks siin ning valiks. Ei, mul polegi lihtsalt midagi,“ jätkab ta nõutult.

Aga Tartu, kas nendega jätkamine oleks välistatud? "Tartul tuli Liis tagasi ning nendega uuesti kokkuleppele ei jõudnud," sõnab ta. Omapoolset vaatenurka selgitab ka naiskonna mänedžer Hendrik Rikand: „Julija liitumine oli juba sügisel meile eelarve väline lisakulu ning sama oleks see olnud ka kevadel." Kuna meil on ka kindel soov just Noormetsa arendada, tundus rumal kalli raha eest Mõnnakmäed pingil hoida."

Nii olemegi jõudnud tänasesse päeva. Hetkel hoiab naiskonna kapten ennast vormis TalTechi ning Saaremaa naiskonna treeningutel, aga mängida ta nende eest enam ei saa. Nimelt võib Eesti reeglite* järgi mängija pallida hooaja jooksul vaid ühes klubis. Ehk peale Tartu, Mõnnakmäe kellegi teise eest enam platsile joosta ei tohi.

Kas siinkohal ei saaks Eesti Võrkpalli Liit (EVF) erandit teha ning naiskonna kaptenile vastu tulla? "Kindlasti ei saa liit rusikaga vastu lauda lüüa, et nüüd teeme niimoodi," selgitab EVFis rahvusnaiskonna asjadel kätt pulsil hoidev Mihkel Sagar. "See poleks teiste klubide suhtes aus, kuna reeglid on enne hooaega selgelt paika pandud."

Küll kumab Sagari jutust läbi usk kompromissile. Praeguse seisuga pole ka ükski klubi avaldanud soovi Mõnnakmäed enda ridadesse registreerida. Kui keegi tõepoolest sarnase sooviga alaliidu uksele koputama tuleks, võetaks teema Sagari sõnul kärmelt arutlusele.

"Kindlasti leiduks klubisid, kes krimpsutaksid selle peale nina, aga olen veendunud, et kaine mõistus lõpuks võidaks," sõnab ta veendunult. Mõnnakmäe ise nii optimistlik pole. „Isegi kui liit tahaks seda reeglit muuta, siis miks peaksidki klubid sellega päri olema. Kõigil on omad huvid mängus," lausub ta skeptiliselt. 

Hetkel jätkab Mõnnakmäe individuaalsete treeningute ning hoiab ennast vormis sarnaselt sügisele. Kui mängupraktikast võib tõesti hetkel puudust tulla, siis vähemalt treeningkoormus on ta enda sõnul praegu isegi suurem, kui talvel Tartu naiskonnaga koos olles, mil enamik aega kulus Tallinn-Tartu maantee läbimisele. 

Ning mängupraktika mure laheneb samamoodi juba kolme kuu pärast, mil Eesti rahvusnaiskond Hõbeliiga mängudeks koguneb. "Seni hoian ennast ise vormis, aga kui tuleb mingi välismaa variant, siis läheksin muidugi mõtlemata," sõnab Mõnnakmäe. 

*Etteruttavalt tasub mainida, et EVF on juba arutanud, et tulevikus vastavat reeglit, mis ei luba mängijal pärast ühe klubi esindamist enam võistkonda vahetada, muuta. Praegu on ainsaks selliseks erandiks laenuleping.