Sebastien Ogier.Foto: WILLIAM WEST
WRC
15. veebruar 2019, 10:45

ÕL ROOTSIS | STATISTIKAPOMM: Loeb, Ogier ja Neuville – Põhjamaade peo rikkujad

Sel nädalavahetusel selgub Rootsi MM-ralli võitja. Selle puhul koostas Õhtuleht statistikapommi, mille fookuses on just Rootsi rallil triumfeerimine.

Kõige edukam sõitja Rootsi rallil on 1984. aasta maailmameister Stig Blomqvist. Ta võidutses kodumaal 7 korral, viie triumfiga järgnevad talle Marcus Grönholm ja Björn Waldegard.

Edukaim autotootja on rootslaste Saab, kelle masinatega on Rootsis võetud 10 võitu. Kahe triumfi kaugusel on Porsche ja Ford.

Enamasti on Rootsi rallil poodiumi kõrgeimale astmele tõusnud Põhjamaadest pärit piloot. Peo on suutnud rikkuda vaid 3 meest: Sebastienid Loeb ja Ogier ning belglane Thierry Neuville.

Thierry Neuville. Foto: FRANCOIS LENOIR

Samas on olnud ka mujalt kui Põhjamaadest pärit kaardilugejaid, kes on Rootsi ralli võitnud põhjamaalast navigeerinud. Neid mehi on vaid 2: britid Phil Mills (tema partneriks oli norralane Petter Solberg) ja Terry Harryman (soomlane Ari Vatanen).

66 seni sõidetud Rootsi rallist on Põhjamaa mehed (ekipaažis on vähemalt üks põhjamaalane) võitnud tervelt 61.

"Välismaalastest" on enim võite kuuekordsel valitsev maailmameistril Ogier'l: ta on triumfeerinud 3 korral.

Esimest korda võitis "välismaalane" ralli alles 2004. aastal, mil poodiumi kõrgeimale astmele tõusis Loeb.

Sebastien Loeb. Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Enim järjestikke võite on kogunud Blomqvist (1971-73) ja Waldegard (1968-70).

Ajaloo noorimaks MM-ralli võitjaks on Jari-Matti Latvala. 2008. aastal võitis ta just Rootsis, kui oli 22 aasta 313 päeva vanune.

4 korda on Rootsi ralli võitnud ekipaaž, mis on võistlust juhtinud algusest lõpuni: 1981 ja 83 said sellise tembuga hakkama Hannu Mikkola ja Arne Hertz, kuraditosin aastat tagasi ei saanud keegi vastu duole Grönholm - Timo Rautiainen ning 2016 jäid püüdmatuks Ogier ja Julien Ingrassia.