Kelly Sildaru ei suuda ise ka uskuda, millega ta hakkama sai!Foto: EPA/Scanpix
Talisport
10. veebruar 2019, 01:40

INTERVJUU | Kelly Sildaru: MMi algus oli minu jaoks väga raske. Aga selle kuldmedali üle on väga hea meel! (31)

Park Citys peetaval freestyle-suusatamise MMil naiste rennisõidu maailmameistriks kroonitud Kelly Sildaru ütles, et talle tuli kuldmedal suure üllatusena. "Väga armas ja väga liigutav oli poodiumil seista ja Eesti hümni kuulata. Ma ei osanud võitu üldse oodata," rääkis ta Õhtulehele.

Nurjunud avakatse järel hoidis täiskasvanute MMi debüüti teinud 16aastane eestlanna viiendat ja teise katse järel kolmandat kohta.

Viimasel katsel võttis Sildaru kaardipakist välja jokkeri ja sooritas rennisõidus esimese naisena triki switch 1080 ehk ta tegi selg ees kolm tiiru ümber oma telje. Koos kvaliteetsemate haarete ja senisest kõrgemate hüpetega (rennisõidu žargoonis amplituud) tõi see Kellyle 95 punkti. Sellega möödus ta ka ala valitsejannast Cassie Sharpe'ist (Kanada), kes jäi 94,4 punktiga teiseks.

Kelly, mida sa kolmanda katse eel mõtlesid?

Muidugi olin ma närvis, sest ma polnud switch 1080 trikki kunagi teinud. Ma ei kujutanud ette, kas ma maandun selle ära või mitte. Enne midagi uut tegema minnes on ikka närv sees.

Kuidas sündis otsus viimasel hüppel pool tiiru juurde teha (varem tegi Kelly lõpus triki switch 900 - A.K)?

Ma polnud kindel, kas ma peaks seda tegema. Aga kui ma nägin, et (neljanda koha saanud) Rachael Karker ei parandanud, tundus seda üsna turvaline tegema minna. Mõtlesin, et mul pole midagi kaotada. Eks ma siis lähen ja proovin. Tahtsin endast parimat anda ja ennast ületada. Muidugi oleks igal juhul äge olnud poodiumil seista, ükskõik, mis astmel.

Kui kindel sa olid, et trikk välja tuleb ja maandumine korralik on?

Maandumine oli nibin-nabin. Mõtlesin, kas ma kukun või ei kuku. Aga see on loomulik, et kui esimest korda trikki proovid, ei saagi see väga mugavalt välja tulla.

Teades, et sa oled esimene naine, kes selle triki ära tegi, siis kas hakkad seda igal võistlusel proovima?

Seda ma ei tea, eks näis.

Kas mõtlesid Cassie Sharpe'i esimesi katseid vaadates, et täna sa kulda küll siit välja ei võlu?

Kõik tüdrukud sõitsid väga hästi. Oli näha, et amplituudi eest sai palju punkte. Selles mõttes on mul kulla üle väga hea meel. Tegelikult ei osanud ma seda üldse oodata. Viimase sõidu järel ma nii kõrgeid punkte ei oodanud.

Kelly Sildaru hoiab käes MMi võidukarikat. Foto: AFP/Scanpix

Sellise stsenaariumiga maailmameistriks tulla võib ikka uskumatu tunne olla.

Ma olin enne kolmandat sõitu väga-väga närvis. Aga ma olen rahul, kuidas see kõik lõppes. Big Airis ma ei saanud võistelda, pargisõit jäeti üldse ära. See oli minu jaoks väga raske. Aga jah... selle kulla üle on mul väga hea meel.

Kas trumpala pargisõidu ära jätmine tekitas sportlikku viha ka? Et nüüd alles tulen ja näitan rennisõidus?

Muidugi see oli raske, aga üritasin positiivsust säilitada. Teadsin, et järgmisel päeval on rennisõidu kvalifikatsioon ja jäin lootma, et suudan endast maksimumi anda. Kui ma rennis ei sõidaks ja ma oleks MMile ainult Big Airi ja pargisõidu pärast tulnud, siis oleks tulek üsna mõttetu olnud. Tuleme kohale ja võistelda ei saa - see oleks nõme olnud.

Kas pärast esimese katse nurjumist hakkasid mõtlema, et mis siin Park Citys toimub? Kahel alal ei saanud osaleda ja nüüd ei tule rennisõit ka välja...

Ei, seda mitte. Esimese sõidu lõpp oli mu enda süü, enda viga. Mul juhtub rennis tihti, et tahan liiga vara ära tõugata. Tean, et pean natuke kannatlikum olema.

Oled sel hooajal kahel korral Cassie Sharpe'i alistanud. Kas hoolimata sellest on ta endiselt rennis suurim favoriit?

Jah. Kuigi paljud tüdrukud sõidavad hästi, siis tema võib praegu kõige tugevam olla.

Isa Tõnise sõnul pead stabiilselt Sharpe'i vastu saamiseks hakkama rennis kõrgemale hüppama. Mida selleks teha on vaja?

Pean lihtsalt kõrgemalt minema. Tuleb julgus kokku võtta. Suures plaanis on asi julguses. Kõrgus tuleb sõitmise, kogemusega. Päris nii ei saa, et otsustan ühel korral, et hakkan nüüd kõrgemale minema. Põhimõtteliselt saab, aga mulle meeldib sõites vaikselt edasi minna.

Jõuate esmaspäeval Eestisse ja järgmisel nädalavahetusel Calgarys peetavale rennisõidu MK-etapile ei lähe.

Jah, tuleme koju. Mingil hetkel plaanisime Calgarysse minna, aga viimased nädalad on olnud päris tihedad. Kehale kuluks puhkus ära. Nii tundub mõistlikum. Järgmisena peaksin võistlema märtsi alguses Mammothi MK-etapil USAs.