Matti Nykänen. Foto: Imago Sport/Scanpix
Talisport
10. veebruar 2019, 10:28

„Politsei tulistas hotelli lakke nii, et betooni lendas“ ehk Kuidas Matti Nykäneni päästeopratsioon ootamatu pöörde võttis (5)

Iltalehti ajakirjanik Jari Rahikainen meenutas väljaande veergudel ühte seika 1980ndate aastate lõppu, mil Matti Nykänen sattus koos koondisekaaslastega politseiga sekeldustesse. 

Nykänen oli tolleks hetkeks juba kuldmedalitega üle pärjatud staar, mistõttu soovisid mõistagi kõik soomlased oma iidoliga kokku puutuda. Ka meedia inimesed, kes niimoodi endale häid lugusid noolisid. 

25 aastat Iltalehtis töötanud Jari Rahikainen meenutab samuti ühte kokkupuudet Nykäneniga. "Ükskõik, mida Matti tegi, kõmumeedia müüs seda nagu ta oleks olnud hull," meenutab praeguseks pensionipõlve nautiv Rahikainen. 

Ometi olevat Nykänenil olnud see geen, mis tähendas, et tema juuresolekul hakkas alati juhtuma. Ning nii juhtus ka ühe korra 80ndate lõpus Põhja-Ameerikas tuuril olles. 

Ning kogu jutt sai alguse limonaadimasinast. "Matti ning tema kaaslased avastasid, et sealt saab limonaade kätte ka ilma raha sisestamata," meenutab Rahikainen. 

Nii nad siis kordamööda toppisidki oma kätt limonaadimasinasse. Ikka selleks, et järjekordne kihisev jook sealt välja tõmmata. Kuniks ühel hetkel see enam ei õnnestunud. Ning vähe sellest. Nykäneni tiimikaaslase käsi jäi samamoodi masinasse kinni. 

"Ta lihtsalt toppis oma käe masinasse ega saanud pudelit kätte. Masin lihtsalt lukustas tema käe sinna," sõnab Rahikainen. 

Kuna oli juba hiline tund, polnud kusagilt ka niisama abi kutsuda. Ning ei pidanud just hiromant olema, et mõne hotellitöötaja kutsumisel oleks tulnud ka aru anda, mistõttu oleks Nykänen jälle väiksemat sorti skandaali sattunud. 

Mõeldud-tehtud. Kui abi ei saa kutsuda, tuleb ise lahendus leida. Ning nii asuski Nykänen limonaadimasinat ise lahti lammutama. Paraku jäi kamraadi päästeoperatsioon poolikuks. Ning seda võrdlemisi tavapäratul viisil, kui järgmisel hetkel ametivõimud soomlastele peale sattusid. 

Esialgu ei pööranud keegi patrullile tähelepanu, kuna soomlaste soov oli ikkagi tiimikaaslane vabaks saada. Aga politsei sai endale tähelepanu võrdlemisi lihtsalt. 

"Nad mõlemad tulistasid hotelli lakke kaks hoiatuslasku nii, et betooni lendas," meenutab Rahikainen. 

Suuremat skandaali olukorrast siiski ei sündinud, kuid konkreetse jutuajamise koondise treeneritega tegid politseinikud küll.

Seda, kuidas (ja kas) masinasse kättpidi kinni jäänud soomlane vabaks sai, paraku Iltalehti artiklis öeldud polnud.