Matti Nykänen 2008. aastal. Foto: AFP/Scanpix
Talisport
10. veebruar 2019, 12:20

Üksainus klõps stripiklubis aluspükste väel esinevast Nykänenist tähendas põhjanaabrite jaoks tõelist kullaauku (9)

1988. aastal oli Matti Nykänen kolme Calgarys võidetud olümpiakulla tõttu soomlaste rahvuskangelane. Kümme aastat hiljem oli ta aga juba naerualune. Või kuidas teisiti ilmestada olukorda, kui olümpiasangar Järvänpää klubis laulmise (ja striptiisiga) tegeles.

Fotograaf Martti Kainulainenil õnnestus Nykäneni karjääri pildistada sisuliselt algusest peale. Esimesed klõpsud legendaarsest mägikotkast tegi ta 1983. aasta MMil ehk Nykäneni teisel suurel tiitlivõistusel. Ning Kainulainen jätkas kodumaa legendi pildistamist praktiliselt kuni tema surmani.

"Matti oli väga avatud ning sõbralik inimene," meenutab piltnik Iltalehtile. "Meie omavaheline usaldus tekkis kuidagi automaatselt. Ma ei suhelnud temaga liiga palju, kuid ta teadsid, kelle heaks ma töötan. Ja see, kelle jaoks sa pildistasid, oli Matti jaoks väga oluline, kuna tema ema Vieno luges Keskisuomalainenit."

Huvitaval kombel oli Nykäneni pildistamise juures kõige keerulisem kaadritele seda õiget allkirja leida. Pildi sisu eest hoolitses (pidutsev) mägikotkas mõistagi ise. Allkirjade osas õnnestus Kainulainenil aga Nykäneniga hea klapp leida ning aja jooksul kujuneski temast mägikotka usaldusfotograaf. 

"Ühel Šveitsi võistlusel kingiti talle auhinnaks üks eriline käekell. Matti enda võistluskalender jätkus aga Euroopas, mina aga tulin tagasi Soome. Seega andis ta selle kella minule kaasa. Tõin selle koju ning viisin suusaliitu," meenutab Kainulainen. 

Kuumad stripikaadrid

Kainulaineni piltnikukarjääri kõige kuumemad kaadrid püüdis ta kinni 1998. aastal Järvenpää stripiklubis. 

"Selle ürituse filmimise ning pildistamise vastu tunti välismaalt meeletult huvi. Mul lihtsalt tuli sinna stripiklubisse sõita ning Mattit pildistada," meenutab ta. Nende fotode eest maksis Lehtikuva ise muidugi ka hinge hinda, kuid see raha teeniti pilte Välismaale edasi müües muidugi tagantjärele mitmekordselt tagasi. 

"Pildisessiooni eest maksmine oli, ja on siiani, erakordselt haruldane. Aga kuna nõudlus Matti fotode järele nii suur, siis otsustas Lehtikuva selle väljamineku teha. Toona oli muidugi marga-aeg, aga see oli kusagil 400 euro ringis," jätkab Kainulainen.

Nykänen olevat tol õhtul erakordselt hoolikalt jälginud, et ta tõepoolest piltide eest tasu saaks. Kuid pärast ümbriku üle andmist ühtegi probleemi enam ei esinenud. 

"Matti suhtus pildistamisesse täiesti loomulikult. Meil ei olnud ühtegi probleemi ning ta teadis täpselt, mis toimub," lausub Kainulainen. 

Pilte aluspükste väel stripiklubis esinevast Matti Nykänenist näeb SIIT.