Peeter Nelis ja Kristina Kuusk Barcelona MK-etapil.Foto: Facebook / FIE - International Fencing Federation
Vehklemine
10. veebruar 2019, 19:00

Kristina Kuuse treener: sellest situatsioonist auga välja tulla oli suur asi

Epeevehkleja Kristina Kuusk (33) saavutas eile Barcelona MK-etapil individuaalselt 3. koha. Treener Peeter Nelis kiitis oma hoolealust, kes suutis raskuste kiuste hea tulemuse teha.

„Lõpp jättis muidugi veidike mõru maitse, sest süües kasvab isu, nagu öeldakse," sõnas Nelis telefonitsi Õhtulehele. "Ta ei leidnud poolfinaalis kohe edu retsepti. Summa summarum tuleb muidugi rahule jääda. Hooaeg on alanud väga intensiivselt, väga lühikese aja jooksul on olnud kolm võistlust järjest.

Juba on probleemid, vanad traumad annavad end tunda (treener ei soovinud neid täpustada - M.T.) ja veidike ülekoormuse märke oli kah. Sellest situatsioonist auga välja tulla oli suur asi.

Eriti märkimisväärseks teeb olukorra see, et võistlus algas väga kurjakuulutavalt. Alagrupis tuli ainult kaks võitu kuuest võimalikust. Õnneks torgete suhe oli sedavõrd hea, et väljakukkumisohtu praktiliselt polnud. Aga veidi ärevaks tegi ikka. Edasi läks tõusvas joones. Ta pidi kolm matši võitma, et 266 võistleja hulgast üldse põhitabelisse pääseda. Järgmisel päeval vehkles ta aina paremini. Kusjuures kõik olid head vastased, ühtki kingitust polnud."

Sein tuli ette poolfinaalis, kus ta vandus torgetega 11:15 alla edetabeli teisele naisele, Hongkongi vehklejale Man Wai Vivian Kongile.

Nelis: "Seal oli üks must auk, kus vastane tegi väga lühikeses ajavahemikus neli rünnakut järjest. Kristina ei saanud end kuidagi kokku võetud ega suutnud ka taktikat muuta. Kõik käis liiga kiiresti. Nii palju võttis kokku, et sai kaks torget kohe tagasi (11:11 viik - M.T.), aga lõpus oli praktiliselt sama stsenaarium.

Võib öelda küll, et vastane oli kavalam. Aga ta on ka väga kõrgest klassist. Ta võitis ka Kuubas individuaalse turniiri ja tõuseb nüüd maailma edetabeli liidriks."

Milline matš oli treeneri jaoks kõige närvesöövam?
„Ma ei tee neil vahet, pinge on võrdlemisi stabiilselt üleval koguaeg. Kui üldse midagi välja tuua, siis ehk [põhiturniiri] esimene matš [rumeenlanna Ana Maria] Popescuga, kes oli aastaid naiste epeevehklemise suveräänne liider.

Vahepeal tõmbus ta tagasi, kuid otsustas areenile naasta ja on endiselt ohtlik. Temaga nalja ei ole, ta on väga kõva ja kõrgest klassist vehkleja. Teda nägime suurima ohuna. Et kui sealt üle saab, võiks juba kergemalt hingata, mis on muidugi vale sõnastus. Midagi kergemaks ei läinud."

Kui turniiri tervikuna vaadata, kas saab välja tuua mingi läbiva joone, mis Kristinat nii kõrgele aitas?
"Tal õnnestus vaatamata väsimusele ja mõningasele ületreenitusele trumbid välja mängida ja hämmastavalt stabiilselt vehelda, kui eelringid välja jätta ja põhitabelist rääkida.

Kordagi ei tekkinud kriisiseisu. Ainult poolfinaalis, aga seegi oli suht lühike. Ta on vahel ikka päris ära vajunud. Samas suutnud end ka kokku võtta. Taustal on tema väga professionaalne asjasse suhtumine, väga tugev treeningdistsipliin ja üleüldine tugev treenitus. Nii füüsiline kui ka erialane, tehniliselt ja taktikaliselt ei saa talle midagi ette heita." 

Vehklemise konkurentsist: "Väga harva õnnestub kellelgi paar korda järjest poodiumil käia. Vehklemine on nii globaliseerunud, häid vehklejaid tuleb igast kolkast. Vehklemise tulemused on nii dünaamilised, et kellelegi ei saa turniiri alguses head kohta ennustada."

Lähipäevil tuleb Kuusel treeneri sõnul aeg maha võtta ja intensiivsest perioodist taastuda. Seejärel algab ettevalmistus kuu aja pärast toimuvaks Budapesti GP-ks.