Saskia AlusaluFoto: Alar Truu
Talisport
10. veebruar 2019, 19:42

Saskia Alusalu: loomulikult tahtsin 13. kohast rohkemat

Kiiruisutamise MMil Inzellis jäi Saskia Alusalu trumpalal, ühisstardist sõidus teise kümnesse ega olnud oma etteastega rahul.

"MMi 13. koht pole ju kõige hullem, kuid loomulikult tahtsin rohkemat," ütles Alusalu telefonitsi Õhtulehele. Võib meenutada, et eelmisel aastal peetud Pyeongchangi taliolümpial pälvis ta samal distantsil neljanda koha. Tõsi, siis tõi selle vastav, vahefinišites punktide noppimisele rajatud taktika, mis sisuliselt välistas medalivõimaluse.

Nüüd läks Alusalu sõitma tavapärast sõitu, märkides, et seadis eesmärgiks juba poodiumile jõudmise. "Tean, et finišisprinti kujul, mis aitaks eesmärki täita, mul pole. Seetõttu oli sihiks otsida avanemisi, äraminekuvõimalusi. Tänane sõit oli aga kiire ja sobivaid avanemisi oli raske leida või tekitada."

Neljandal ringil läks Alusalu mitme konkurendi esimese spurdiga kaasa ja teenis vahefinišis ühe punkti. Tegelikult aga nägi sõiduks seatud taktika ette võimaluste otsimist distantsi teisel poolel.

"Tol hetkel tekkis väike vahe sisse, aga peagi oli grupp taas koos. Kogu aeg tuleb otsida-proovida, kuid sõidu teises pooles ei õnnestunud enam sobivale positsioonile jõuda," nentis Eesti eelmise aasta parim naissportlane.

MMi alustuseks oli Alusalu neljapäeval startinud 3000 m distantsil, ta pälvis seal eelviimase, 18. koha. "Selle sõiduga ei jäänud ma üldse rahule!" hüüatas ta. "See oli vaieldamatult tänavune kõige kehvem 3000 meetrit. Tegemist oli tehniliselt kehva, kiirustatud sõiduga. Võib-olla tahtsin liiga palju."

Tegelikult oli suur asi juba esmakordselt MMil sellele distantsile kvalifitseerumine, mis tähendas, et Alusalu oli MK-sarjas esinenud tublilt ja vääris kohta maailma paarikümne parema kolme kilomeetri uisutaja seas. "Eelmiste aastatega võrreldes toimus MK-l suur edasiminek, vorm lubas palju enamat, kuid kiiruisutamine on ala, kus isegi tippvorm ei garanteeri ideaalset sõitu," arutles Alusalu.

Nüüd jääb ta veel nädalaks MM-paika Inzelli harjutama, seejärel aga siirdub Calgarysse, kus märtsi esimesel nädalavahetusel peetakse mitmevõistluse MM. "See pole küll kokkuvõttes mulle sobiv võistlus (sprintide tõttu võistluskavas - toim), kuid olen koha välja võidelnud ja üritan kiirel jääl uisutada oma distantsidel häid tulemusi," lausus Alusalu.