Ott Tänak.Foto: SANDER ILVEST
WRC
16. veebruar 2019, 13:17

ÕL ROOTSIS | STATISTIKAPOMM: Tänakul on võimalus teha seda, mis Märtinil saavutamata jäi

Õhtulehe viimases Rootsi MM-rallile pühendatud statistikapommis on vaatluse all eestlaste tegemised svenssonite maal.

Rootsi ralli üldarvestuses on eestlaste parimaks kohaks 2. positsioon. Selle on saavutanud meie suurnimed Markko Märtin (aastal 2005 Peugeot'ga) ja Ott Tänak (tunamullu M-Spordi Ford Fiestaga). 

Kui kokkuvõttes meie mehed veel poodiumi kõrgeimale astmele tõusnud pole, siis küll on võetud klassivõite: 2014 tõusis Karl Kruuda viimase katsega WRC2-arvestuses esikohale. Muide, tema kaardilugejaks oli tänapäeval Tänakut navigeeriv Martin Järveoja.

Karl Kruuda. Foto: TAIRO LUTTER

Tunamullu sõidetud WRC Trophy-klassis, kus võistlesid vanad WRC-autod, oli Rootsis parim Valeri Gorban. Ukrainlane istus Mini Cooperis koos eestlasest kaardilugeja Sergei Larensiga.

Omas klassis on poodiumikoht ette näidata ka Urmo Aaval. 2006. aastal Suzuki Swifti roolinud eestlane, kellele luges kaarti Kuldar Sikk, oli JWRC-arvestuses kolmas. Kokkuvõttes kuulus neile 22. tabelirida.

Esimeste eestlastena leiame Rootsi MM-ralli protokollidest Heiki Ohu ja Toomas Dieneri. 1980. aastal oli nende istumise all Lada 1600 ning üldarvestuses saadi 45. koht.

MM-etappi hakati svenssonite maal sõitma 1973. aastal ehk täpselt samal ajal, mil MM-sari alguse sai. Rootsi ralli sõideti aga esimest korda 1950. aastal ning enne MM-sarja jõudmist osales seal esimese eestlasena kaardilugeja Gunnar Holm. Aasta siis oli 1971, tema paarimeheks oli leedulane Stasys Brundza. Finišisse nad ei jõudnud.

1958. aastal autosporti harrastama hakanud Gunnar Holm on maetud Metsakalmistule. Foto: MATI HIIS

Kokku on alates 1971. aastast Rootsi rallil osalenud 36 eestlasest pilooti või kaardilugejat.

Pilootidest on lumerallil enim startinud Tänak (8), kaardilugejatest Sikk (8). 

Kiiruskatseid on eestlastest võitnud 2 meest: Tänak (11) ja Märtin (5). Olgu öeldud, et siinkohal on arvestatud vaid üldarvestuses kõige kiiremat aega näidanud mehed.