Rait Ratasepp tutvustas täna ajakirjanikele oma järjekordset hullumeelset ettevõtmist.Foto: Erki Parnaku
Spordivaria
11. veebruar 2019, 15:29

TERASMEES! Ultratriatleet Rait Ratasepp plaanib järjekordset müstilist katsumust (10)

Ultratriatleet Rait Ratasepp (36) võib Õhtulehe virtuaalse aasta spordihullu tiitli ka tänavu juba rahulikult CV-sse kirja panna, sest mida on kaasmaalastel vastu panna tema kavatsusele läbida 40kordne triatlon? 

Jah, head spordisõbrad, te lugesite õigesti. Ratasepp korrutab oma mulluse katsumuse kahega ehk plaanib sel sügisel teha 40 täispikka triatloni (3,8 km ujumist, 180 km rattasõitu ja 42,2 km jooksu) 40 päevaga. Nelikümmend! Kõlab täiesti hullumeelsena! Arvude keeles tähendab see, et tal tuleb kokku ujuda 152 km, pedaalida 7200 km ja joosta 1688 km.

Kui vahetult pärast 20kordset triatloni vandus Ratasepp, et ei tuleks enam samale Kanaari saarele üksinda lihtsalt rohkemate päevadele peale sportima ega kavatse endale aastal 2019 ise midagi korraldada (“Oli väga-väga suur väljakutse seda üksi teha.“), siis reaalsus kujuneb tema sõnadega täpselt risti vastupidiseks. 

Taas rassib ta Fuerteventura saarel, taas ilma konkurentideta. „Põhjus on väga lihtne,“ selgitas ta täna ajakirjanikele. „Ilma poolest pole sel ajal (septembri lõpp - novembri algus - M.T.) võimalik mujal Euroopas teha. Lisaks sealne liikluskultuur ja turvalisus ning hea logistika. Ärkan üles ja jõuan minutiga basseini. Iga päev lõppeb nii, et söögikohani on samuti minutipikkune tee. Nii keerulise väljakutse puhul peab kõik toimima õlitatult.“

Rait Ratasepp tutvustas täna ajakirjanikele oma järjekordset hullumeelset ettevõtmist. Foto: Erki Parnaku

Ta kaalus ka Eestis tegemist, kuid jõudis järeldusele, et soovib rasketel hetkedel pigem üksindust kui fännide ergutust. "See ei toimi minu jaoks. Mul pole vaja meeskonda, kes ütleks „läheb-läheb, Rait!“. Tahan raskel hetkel vaikust ja sellest üksinda üle saada. 

Eestis oleksin ka meediale lihtsamini kättesaadav. Tähelepanu on hea, aga ma ei tea, kuidas intervjuusoovid rasketel hetkedel mind mõjutaks.“

Mis puudutab sügisel öeldud sõnu, siis õppis Ratasepp seda, et emotsiooni pealt ei tasu midagi välistada. „Keha rahunes maha ja sain aru, et see sobib mulle. Korralduslikult on suur pluss, et saan teha kõike enda käe järgi ega sõltu kellestki.“

Füüsises polevat küsimus

Ta kaalus tükk aega, kas võtta ette 30- või 40päevane väljakutse. Lõplik otsus sündis detsembri lõpus pärast elukaaslaselt Virgelt rohelise tule saamist. Tema nõusolek oli määrav. 

Stardini on seitse ja pool kuud. Kui hirmus väljakutse praegu tundub? „Füüsise koha pealt ei pabista üldse,“ sõnas Ratasepp. „Vaimse osas... Olen endale iga kord jätnud kaheksa-üheksa kuud, et vaim valmis seada. Tunnen end motiveerituna ja usun, et olen valmis seda ette võtma.“

Ettevalmistus käib täie hooga, hiljuti naasis ta Fuerteventuralt kolmenädalasest treeninglaagrist, mille jooksul jooksis umbes 650 kilomeetrit. Lisaks ujumis- ja rattatreeningud. 

Rait Ratasepp tutvustas täna ajakirjanikele oma järjekordset hullumeelset ettevõtmist. Foto: Erki Parnaku

„Keha näitab treeningutel uskumatut vastupidavust,“ lausus juristiharidusega Ratasepp, kes valmistub katsumuseks täiskohaga sportlasena. „Juba tänaseks olen arusaamal, et küsimus pole füüsises. 

Kui ma 20kordset tegin, siis füüsiliselt võinuks edasi minna, enam polnud vahet. Keha oli nii ära harjunud. Küsimus on, kuidas vaim ja tahtejõud valmis panna. 40 päeva on päris keeruline. Esimesed 12-13 päeva pean pereta olema, sest nad ei saa muid kohustusi ära jätta ja 40 päevaks sinna tulla.“

Ettevalmistuse osana teeb Ratasepp ka suvel kaks võistlust. 15.-16. juunil loodab ta Saksamaal kahekordsel katkematul ultratriatlonil alistada 20 tunni piiri. Kuu aega hiljem võtab ta Austrias põhikonkurentidelt mõõtu viiekordses katkematus ultratriatlonis, kus on tema siht kolme ööpäeva ehk 72 tunni piir.

***

Ratasepp ründab kaht Guinnessi rekordit

Ultratriatleet Rait Ratasepp ei kavatse sügisel 40kordset ultratriatloni läbida pelgalt enda lõbuks, vaid ründab ka kaht Guinnessi rekordit.

Esimene puudutab 40 triatloni läbimise koondaega, teine 40 järjestikusel päeval joostud maratonide aega. Täpsed ajalimiidid ja korralduslikud nõuded saab ta teada kolme kuu jooksul pärast avalduse esitamist (kavasteb seda veebruaris teha), kuid usutavasti peab ta iga triatloni läbima keskmiselt alla 13 tunni (20kordse raames oli tema keskmine 11:54) ning jooksma maratone alla 4 tunni (eelmisel aastal õnnestus see eranditult).

40kordsest enamat on Ratasepa sõnul teinud kaks inimest: prantslane Ludovic Chorgnon läbis aastal 2015 järjest 41 Ironmani, ameeriklane James Lawrence rügas samal aastal 50 päeva järjest nii, et iga triatlon toimus erinevas USA osariigis. 

„Ameeriklase keskmine aeg oli umbes 16 tundi,“ märgib Ratasepp. „Mina nii ei suudaks, tal sisuliselt polnudki elu. Mina rõhun kiirusele. Pean saama alla 12 tunni, et jääks pool tundi aega pojaga veeta, lisaks elukaaslase ja sõpradega, seejärel end välja magada ja uuesti alustada.“

***

NUMBRID

26 abilist kuulub seekord Rait Ratasepa tiimi (eelmisel aastal oli neid 12). Liikmed roteeruvad, keegi pole 40 päeva Kanaaridel.

35 000 eurot on ettevõtmise eelarve. Seoses Guinnessi rekordiga võib tulla lisakulusid, mida praegu on raske prognoosida.