Kelly Sildaru vanaema Aidi (lilledega).Foto: Teet Malsroos
Talisport
11. veebruar 2019, 22:56

Kelly Sildaru hiilgav katse pani vanaemal õnnepisarad pikaks ajaks jooksma (9)

Freestyle-suusataja Kelly Sildaru vanaema Aidi meenutas Õhtulehe palvel laupäevast rennisõitu, mis tõi pojatütrele maailmameistritiitli. Lisaks avaldas ta pooleldi naljatledes saladuse, mis Kelly Sildaru nii edukas on.

Alustame algusest. Võidupeole eelnes nädal, mida ei taha läbi elada ükski sportlane või talle kaasaelaja. Esmalt ei saanud Kelly Big Airi hüpetes hooprobleemi tõttu osaleda ja pargisõit jäeti üldse ära.

„Alguses midagi katki polnud. Mõtlesin, et kui Kelly Big Airis võistelda saab, siis on hästi. Aga ennast lõhkuma pole ka mõtet minna. Pargisõidu üle oli küll väga kurb meel. Samas, kes teab, milleks see tulevikus hea võib olla,“ meenutas Aidi eelmise nädala keskpaika. 

Kätte jõudis laupäev ja oodatud rennisõit. Kelly MM-debüüt. „Mul oli võistluse ajal paha olla, närvipinge oli väga suur,“ tunnistas vanaema.

Pöörete lugemine läks sassi

Kelly esimene laskumine, mida kohtunikud hindasid vaid 51,8 punktiga, pani Aidi pisut kulmu kergitama. „Arvasin, et 70 punkti ikka antakse. Nii suur viga ju ei tundunud. Hinnatakse ikka väga rangelt.“

Rahulolu saabus pärast Kelly teist katset, mis oli väärt 88 punkti ja esialgu kolmandat kohta. Aga millal rahulolu päriselt kohale jõudis? „Kui (Rachael) Karker oma sõidu ära tegi ja pronks kindel oli, siis olin juba väga rahul,“ vastas Aidi.

Kelly Sildaru Tallinna lennujaamas vanaemalt õnnitlusi vastu võtmas. Foto: Teet Malsroos

Kelly viimane katse läks tema jaoks väga kiirelt ja rohkelt kõneainet saanud viimase triki ajal läks vanaemal pöörete lugemine sassi. „Mina arvasin, et ta tegi 1260kraadise hüppe, kommentaatorid ütlesid ka. Hüppesse läks nagu selg ees, aga maandus nägu ees...“

Nagu hiljem välja tuli, sooritas Kelly hoopis triki switch 1080 ehk ta läks selg ees hüppesse ja keeles kolm korda ümber oma telje. Rennis polnud ükski naine seda trikki veel teinud.

„Aga kõige tähtsam oli see, et Kelly tõstis pärast katset käed ülesse ja hoidis kiivrist kinni. Siis sain aru, et ta on ise väga rahul. Ja kui punktiskoori nägin, hakkasid pisarad jooksma. Ja need jooksid väga kaua,“ meenutas Aidi kaunist hetke. 

X-mängud või MM?

Tundepuhangu ajal oli vaja ära vaadata suurfavoriit Cassie Sharpe'i viimane üritus. „Olen kuulnud, et Sharpe'il pole kõige parem närvikava. Aga see on arusaadav, mul ka poleks sellises olukorras. Aga mõtlesin, et Sharpe teeb ikka viimase katse ära, tema klass on ju nii kõrge. Kui ta esimese hüppe maandumisel pisut komistas, siis arvasin, et ta sõidab edasi, aga ei... Kelly on maailmameister. Super... Super!“

Nüüd loodab Aidi, et perel leidub mahti omakeskis üks korralik kokkusaamine teha. „Kas just nüüd täna, nad on kõik ilmselt väga väsinud,“ viitas ta poeg Tõnis Sildarule ning lastelastele Kellyle ja Henryle.

„Näen Kellyt ja Henryt päris tihti. Nad on ju minu juures Kohilas suviti käinud. Tõnis ehitas sinna hüppetorni. Selle pärast Kelly nii hea ongi,“ teatas Aidi.

Ühtlasi sai vanaemalt päritud igihalja teema „Kas X-mängud või MM?“ kohta. „Minu arust on X-mängud väga kõva võistlus. Tõnis ja Kelly on mulle seda teadmist süstinud. See on ikka väga oluline. Aga maailmameister on ikka maailmameister,“ rääkis ta.