Kerr Kriisa mängus Barcelona noortetiimiga, kus ta kogus 17 punkti ja 9 korvisöötu.Foto: Twitter / Kaunase Žalgiris
Korvpall
12. veebruar 2019, 13:45

Leedu korvpallispetsid: Kerr Kriisal pole NBA-keha, kuid Euroliigasse võib ta küll jõuda (2)

18aastane korvpallur Kerr Kriisa vedas eelmisel nädalal Kaunase Žalgirise noorte Euroliiga alagrupiturniiril võidule, millega kaasnes koht Final Fouri, ja teenis ise väärtuslikema mängija auhinna. Leedu meedias ilmus eesti noormehest väga pikk ja põhjalik ülevaade.

Selle kirjutas portaalis 15min.lt ajakirjanik Donatas Urbonas, kes andis Kriisale nii präänikut kui natuke ka piitsa. Loo alustuseks kõlas kõvem kiidulaul, murekohad toodi välja kirjatüki teises pooles.

„Žalgirise 18-aastane talent Kerr Kriisa oli enne Kaunases peetud noorte Euroliiga turniiri murelik, kuid asjatult. Žalgiris võitis kõik neli mängu ja jõudis finaalturniirile. Eestlane sai MVP auhinna ning jäi silma nii fännidele kui ka Žalgirise peatreenerile Šarunas Jasikeviciusele. Klubi juhtkond jälgib tema arengut tähelepanelikult,“ alustas Urbonas.

Ta jätkas: „„Kriisa on juba 23?“ küsiti Vilniuse Rytasega peetud finaalmängu ajal tribüünilt, kui ta oli tabanud kolmese. Kui vastane jäi liiga kaugele, karistati too ära kiire viskega. Kui lähed talle liiga lähedale, murrab ta kolmesekundialasse. Kaitses hakkis ta halastamatult 16aastast Augustas Marciulionist ega andnud legendi (Souli olümpiavõitja ja NBAs mänginud Šarunas Mariulionis – toim) pojale hingamisruumi.

Kriisa domineeris finaalmängus, visates 29 minutiga 27 punkti, lisaks 5 lauapalli, 3 korvisöötu ja 32 efektiivsuspunkti. Tema fantastiline partii ei jätnud vastasele võimalust – 92:79. Tegemist oli hooaja esimese võiduga Rytase üle. „Magus,“ ei salanud Kriisa ajakirjanikega rääkides.“

Lugu jätkus Žalgirise spordidirektori Robertas Javtokase usutlemisega. „Žalgiris ei tähenda Leedu rahvuskoondist. See on korvpalliklubi ja püüame arendada häid korvpallureid. Esmalt pöörame mõistagi tähelepanu leedulastele. Kuid kõigis profiklubides on palju leegionäre ja ma ei näe põhjust, miks ei võiks neid olla Žalgirises, seda enam naaberriigist.

Talentide pealt on võimalik teenida. Isaiah Hartensteini müük Houston Rocketsisse tõi meile 700 000 eurot. Samuti kasvatame mängijaid oma põhimeeskonnale,“ rääkis Javtokas.

Urbonas toob välja Kriisa kasvamise poole aasta jooksul: „Ta tuli kodumaalt, kus oli alati liider olnud, Žalgirise süsteemi, kus talenti on kõvasti rohkem kui Eestis. Uustulnuk pidi harjuma uue rolliga. NKLis (Leedu esiliiga – toim) on ta seni saanud väljakule keskmiselt 19 minutiks. Oli mäng, kus ta kaotas enda üle kontrolli ja pidas pärast tõsise jutuajamise treener Mantas Šerniusega.“

Seejärel meenutab Urbonas oma novembri lõpus peetud Kriisa-teemalist jutuajamist Šerniusega. „Tunnen teda kolmandat kuud. Meil on pärast mõnda mängu ja treeningut olnud mitu tõsist jutuajamist. Eestis on üks, Leedus teine korvpall ja NKLis kolmas. Kerr peab kohanema kõrgema tasemega. Teadma, miks midagi tehakse, miks ta peab olema liider ka väljaspool väljakut, mida öelda, mida mitte öelda, kui palju tohib kohtunikega rääkida. Ta peab korvpallurina arenema.

Kriisa üks tugevusi on kõrge korvpalli IQ ja olukordade lugemise oskus. Paljud ei jõuagi selleni, temal on mängu mõistmine aga veres. See on väga tähtis,“ rääkis treener toona.

Urbonas lisab, et äsjasel Euroliiga turniiril tuli Kriisale nõnda vastutusrikas roll veidi ootamatult, kuid ta kohanes sellega mäng-mängult ja vedas finaalis meeskonna võidule.

„Ma ei oodanud, et mu roll kasvab nii suureks. Keskendusin kaitsetööle ja aitasin rünnakuid ehitada. Kuid iga päevaga tajusin, et olen suuteline enamaks. Kaaslased aitavad mul meeles pidada, et suudan ka visata (naerab). Kui usaldan iseennast, võin visata ise ja luua olukordi teistele. Arvan, et tähtsaim on see, et olin piisavalt agressiivne. NKLis jään teinekord liialt passiivseks. Tean, millele pean edaspidi tähelepanu pöörama. Ma ei hakka seda välja tooma – konkurentidel on muidu lihtsam (naerab),“ lausus Kriisa Urbonasele.

Žalgirises on olnud juttu Kriisa kutsumisest põhimeeskonna treeningutele. Tänavu on selle võimaluse seni saanud Kriisaga sama positsiooni mängiv Rokas Jokubaitis, kes on näidanud end väga heast küljest. Javtokase sõnul saab oma võimaluse varsti ka Kriisa.

„Ma ei saa Šarase eest rääkida, sest otsuseid võtab vastu tema. Meie anname soovitusi,“ ütles Javtokas. „Šaras nägi Kerri etteasteid ja need avaldasid talle muljet. Arvan, et proovime teda mitmel treeningul.“

Leedulaste hinnangul tuleb Kriisal nüüd keskenduda füüsise arendamisele. 189 cm kasvu juures kaalub ta 75 kg ning füüsiliselt üha nõudlikumaks muutuvas korvpallis on tal pikemate ja tugevate tagameeste vastu raske.

Šernius rõhutas, et Kriisa võiks ka rohkem oma mängu analüüsida. „Jasikevicius küsis noore poisina alati pärast mängu videot. Kerr võiks samuti seda teha ja oma tegutsemist rohkem analüüsida. Mida kõrgem tase, seda enam tulevad mängu väikesed detailid. Kuid üldiselt on ta õigel teel. Ta kaitseb hästi, on hea IQga, viskab… Tal on võimalik mõelda kõrgema taseme peale.“

„Ootame temalt palju,“ märkis ka Javtokas. „Pole saladus, et Jokubaitis on praegu füüsiliselt Kerrist paremini ette valmistatud. Võitleme selle eest, et teda tohiks järgmisel aastal registreerida korraga nii põhi- kui ka duubelmeeskonda, praegu Leedu korvpalliliidu reeglid ei luba seda. Tahame näha, et Kerr prõmmiks esindusmeeskonna uksele. Ta pole füüsilises plaanis NBA gabariitidega mees, aga kui jõuab Žalgirise ja Euroliiga tasemele, oleks super.“

Urbonas lisab, et ka NBA skaudid ei näe Kriisas suurliiga potentsiaali, pikk maa on minna ka Euroliiga ja EuroCupi tasemele. „Kuid MVP tiitel ja Žalgirise noortemeeskonna võidule vedamine tähendab liikumist õiges suunas,“ lõpetab autor loo.