Lukas Haitzmann pika teekonna lõpus Antigua ja Barbudal.Foto: Atlantic Challenge/Facebook
Sõudmine
12. veebruar 2019, 19:30

Kosmonauditoit ja prügi sees hulpimine: maailmarekordi püstitanud sõudja teekond üle Atlandi ookeani (1)

18aastane Austria päritolu britt Lukas Haitzmann püstitas uue maailmarekordi. Temast sai noorim inimene, kes on sõitnud üksinda üle Atlandi ookeani. Hoolimata sellest, et paljud ei suudaks taoliste katsumuste peale mõeldagi, leidub spordihulle, kes raske teekonna ette võtavad.

Ent tavaliselt on tegu täisjõus meeste või naistega, kellel on rohkelt elukogemust. Haitzmann lõpetas suvel alles keskkooli.

Kokku kulus tal Kanaari saartelt Antigua ja Barbudani jõudmiseks 59 päeva, 22 tundi ja 8 minutit. Kilomeetreid kogunes 4800.

"Sõudsin päevas 12-14 tundi. Umbes viis tundi magasin öösel ja lasin paadil lihtsalt hulpida. Lisaks paar tundi keskpäeva ajal, et jõuvarusid taastada," rääkis Haitzmann Sky Newsile.

Kõige raskemaks ajaks pidas noormees kümmet päeva, kui ta pidi endale ise joogivett pumpama. Nimelt läks elektriline veefilter katki ja nii ei jäänud tal muud üle, kui käed käiku lasta ja veelgi jõudu kulutada.

"Kavatsen sügisel ekstreemspordiinseneriks õppima hakata, nii et see oli väga vajalik kogemus," naeris Haitzmann.

Lukas Haitzmann. Foto: Atlantic Challenge/Facebook

Nagu arvata võis, oli 60 päeva jooksul söögivalik pehmelt öeldes kesine. Sisuliselt elas ta kosmonauditoidu peal, lisaks mõned valgubatoonid. Haitzmanni kehakaal langes kahe kuu jooksul 75 kg pealt 65ni. Seda suurem rõõm oli tal Antigua ja Barbudal maabudes kaks hiiglaslikku peekoniburgerit alla kugistada.

Haitzmanni sõudepaat erines oluliselt nendest, millega on harjunud Tõnu Endrekson ja Allar Raja. Gabariidid on hoopis suuremad, sest kuskile on vaja pikali heita ja kuskile tuleb söögivarud panna. Ent põhitegevust see ei muuda, sõudmine on ikka sõudmine.

"Kohati leidsin, et üle Atlandi ookeani sõitmine on tunduvalt keerulisem, kui ma oleksin osanud arvata. Aga mõtlesin iga kord, et võtsin ise selle väljakutse vastu, ma ei tohi nuriseda. Vahel sain satelliittelefoni vahendusel emaga rääkida, aga isolatsioon tekitas vahepeal šokiseisundi. Olen 18aastane, olen harjunud inimestega kogu aeg suhtlema. Ja kui ei suhtle, siis kuulan muusikat. Ookeanil olles sai pleier esimese kuu järel tühjaks, pärast seda olin vaikuses. Kui sellega ära harjusin, tundsin enda ümber tõelist rahu," rääkis ta. 

Kõige koledam asi? "Nägin väga palju veepinnal hulpivat prügi. See oli nõme vaatepilt," vastas Haitzmann.

Loo kangelasel diagnoositi lapsepõlves düsleksia ehk vaeglugemine. Soov tõestada, et ta suudab hoolimata haigusest midagi suurt korda saata, panigi talle pähe mõtte, et võiks üle Atlandi ookeani sõuda. Kehalises valmisolekus olnud küsimust, sest Haitzmann on alaga tegelenud viis aastat.

"Kui vaatan nooruspõlvele tagasi, siis tunnen, et mul jäi nii palju tegemata. Arvasin, et ma ei suuda asju korda saata ja seega ei võtnud ma väljakutseid vastu," tunnistas ta.