Nukker Manchester Unitedi väravavaht David de Gea.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
13. veebruar 2019, 13:47

Endise tippmängija analüüs: kaotus PSG-le tuletas meelde, kui kaugel on United meeskonnast, kes oleks suuteline Meistrite liigat võitma

Eilne 0:2 kaotus Pariis Saint-Germainile ei tohiks defineerida Manchester Unitedi hooaega ega saada määravaks küsimuses, kas Ole Gunnar Solskjär jätkab meeskonna peatreenerina, arvab endine Unitedi kaitsja Phil Neville (42).

Neville analüüsis BBC-s eilset Meistrite liiga 1/8-finaali ning arutles, mis on Unitedi suurim murekoht. Õhtuleht tõlkis endise tippjalgpalluri ja praeguse Inglismaa naistekoondise peatreeneri mõtted inglise keelest eesti keelde.

"Jah, kaotus oli pettumustvalmistav, kuid see ei peegelda Ole tööd. Pigem on see meeldetuletus, kui kaugel on United meeskonnast, kes oleks suuteline Meistrite liigat võitma.

Arvasin seda juba oktoobris pärast kodukaotust Torino Juventusele. Kuigi peatreener on nüüd uus (Jose Mourinho sai enne jõule hundipassi - M.T.), siis tiimina ollakse ikkagi täpselt samas paigas ehk Euroopa tippudest omajagu maas.

Phil Neville. Foto: Reuters/Scanpix

6. märtsil Pariisis on olukorda väga raske ümber pöörata. Ülesanne on Paul Pogba mängukeelu tõttu üliraske isegi siis, kui Anthony Martial ja Jesse Lingard on terved (mõlemad vahetati eile avapoolaja lõpus trauma tõttu välja - M.T.). Arvan, et peame aktsepteerima, et United lihtsalt pole piisavalt hea ja eluga edasi minema.

Realistlikult, nad polnud kordagi Meistrite liiga tiitlisoosikud. Küll aga võivad nad Inglismaa liigas jõuda esinelikusse ning edeneda karikasarjas. Need peaksid olema nüüd fookuses.

Just lõplik liigapositsioon on see, mis päriselt iseloomustab Unitedi hooaega. Olen kindel, et Ole arvab samuti, kui ta hakkab lähinädalatel oma prioriteete seadma. 

Kaotus oli tema jaoks tagasilöök, aga United mängis erakordselt hea meeskonna vastu, mis oligi ainuke põhjus, miks nad olid platsil paremuselt teised.

Kas United võinuks teha midagi teisiti?

Minu arust peaks Ole saama täiskohaga töö mitte ainult fantastiliste tulemuste (eilne kaotus oli tema 12. mäng Unitedi eesotsas, kuid alles esimene kaotus - M.T.), vaid selle pärast, kuidas ta on kogu klubi nägu muutnud. Nagu ütlesin BBC Raadio 5 eetris enne PSG mängu, selles vastasseisus juhtunu ei tohiks midagi muuta.

Olemasolevate mängijate taset tuleb hinnata reaalselt, hoolimata, et Solskjär on neid arendanud. Nad on tema käe all hakanud Premier League'is mängima oodatud tasemel, mis on toonud mõned fantastilised tulemused, aga nagu nägime, siis Meistrite liiga kaheksandikfinaal on vähe kõrgem tase.

Ma ei usu, et Solksjär saanuks PSG vastu paljut teisiti teha. Martiali ja Lingardi vigastused ei aidanud talle just kaasa. Inimesed on ütelnud, et Solksjär on uues ametis palju õnne abi nautinud, kuid nüüd koges ta väga palju ebaõnne.

Meeskonna kahe nobedaima mehe vigastus muutis Unitedi ääred palju aeglasemaks ja lõhkus nende rütmi. Nad polnud teise poolaja alguses, mil PSG lõi kaks väravat, piisavalt intensiivsed ja PSG võinuks vabalt veel paar korda sahistada.

PSG nullis Pogba

Parim viis võrrelda Unitedi taset Euroopa tippudega on küsida, mitu nende meest pääseks täisjõus PSG algkoosseisu? Ütlen, et maksimaalselt kaks: Pogba ja David de Gea. See näitab, kui kaugel United on sellest, et tõsiselt Meistrite liiga trofee nimel konkureerida.

Kuigi PSG-l on paremad mängijad, tuleb tunnustada ka treener Thomas Tuchelit taktikaliste valikute eest.

Pogba on Solksjäri käe oll olnud selgelt Unitedi parim mees. Ta on mänginud paljudes Unitedi väravates võtmerolli ja skoorinud ka ise. Tuchel hammustas selle läbi ja kasutas Marquinhost, et ta täielikult nullida.

Pogbal polnud absoluutselt tegutsemisruumi, mis päädis frustratsiooni ja sellega, et ta teenis kohtumise lõpus teise kollase. 

United proovis küll teisiti ehk saata trahvikasti tsenderdusi, kuid PSG keskkaitsjad Thiago Silva ja Presnel Kimpembe valisid suurepäraselt kohti ja said kõikide pallidega hakkama.

Säramise asemel teenis Paul Pogba eile kaks kollast ehk punase kaardi, mis jätab ta kordusmängust eemale. Foto: AFP/Scanpix

United vajad tipptasemel kaitsjat

United peab eelkõige juurde panema kaitses, eriti keskkaitses, kus nad on kõige haavatavamad. 

Soliidne kaitseliin, nagu PSG-l, annaks kogu tiimile palju juurde. Kusjuures seda on võimalik saavutada vaid ühe ostuga. Vaja läheb Virgil dan Dijki sugust mängijat, kes mõjutaks ka kaaslaseid positiivselt.

Eric Bailly ja Victot Lindelöf on korralikud kaitsjad, kuid nad oleksid palju paremad, kui nende kõrval oleks kindralitüüpi mees, kes muudkui juhendab ja jagab käskluseid. 

Mourinho rääkis sellest juba suvel, kui soovis osta Jerome Boatengi ja Harry Maguire'it. Ta teadis, et king pigistab sellest kohast ja pigistab praegugi. Kui United tahab taas olla selline klubi, kellena nad end identifitseerivad, siis nad peavad ühe maailmatasemel kaitsja ostma.