Sander Raieste Baskonia pressiruumis. Treeningule Õhtulehe reporterit paraku ei lubatud.Foto: Jarmo Jagomägi
Korvpall
13. veebruar 2019, 18:30

ÕL HISPAANIAS | Suurklubi suukorvistab: Sander Raiestel keelati koondiseteemadel rääkida

Kui Õhtuleht Hispaania ringreisiks valmistus, hoiatas korvpalliliidu spordidirektor Alar Varrak, et suhtlus Vitoria Baskoniaga võib kujuneda keeruliseks. Nõnda juhtuski. Kuigi kaugelt kohale sõitnud ajakirjanik sai rääkida nii igapäevaselt duubelmeeskonnas mängiva Sander Raieste kui ka tema treeneri Miguel Angel Hoyoga, seati intervjuule omad reeglid.

Siinkirjutaja hakkas Baskoniast maad uurima juba kuu tagasi, kuid esimene vastus saabus alles 11. veebruaril. Kaks päeva enne plaanitavat Vitoria-Gasteizi jõudmist.

„Info siin väga ei liigu. Raske on kedagi kätte saada. Kohe kindlasti vastust ei saa. Öeldakse, et oota, paari päeva pärast,“ selgitab Raieste, et siinsele kultuurile ongi väike segadus omane.

Kuigi vastus viimasel hetkel tuli, oli kirja sisu veidi ehmatav. „Mida täpsemalt küsida tahate ja millest rääkida? Rahvuskoondise teemadel ei tohi rääkida,“ teatab Baskonia pressiesindaja.

Sel hetkel meenuski Varraku hoitus, kelle suhtlus Hispaania tippklubiga on viimastel aegadel samuti kulgenud väga okkaliselt. Okei, koondisest ametlikult ei räägi. Äkki annab ümber nurga ikkagi keerutada?

Ei! Intervjuule tulnud Raieste rõhutab, et vahetult enne saabumist loeti talle uuesti sõnad peale, et koondisesse puutuvat ei tohi kommenteerida. Teatud tsensuur on klubis igapäevane.

„Hooaja alguses anti suur paks kaustik, kus kirjas palju erinevaid reegleid. Ka need, et mida tohib kellelegi öelda ja mida mitte,“ jutustab Raieste. 

Veel enam, nii eestlase kui ka tema treeneriga toimus intervjuu Baskonia pressikonverentsi ruumis. Lisaks teatas pressiesindaja vankumatult, et treeningud on rangelt suletud. Hispaania kolmandas liigas mängiva meeskonna harjutuskorda ei tohi isegi natukene piiluda.

Korvpallisõpradel on siiski põhjust optimismiks. Vahetult pärast intervjuud teatas Varrak telefonivestluses, et Raieste saab üsnagi tõenäoliselt tuleval nädalal rahvuskoondist aidata. Tõsi, ilmselt ei osale ta mõlemas matšis.

Eesti mängib MM-valiksarjas 21. veebruaril kodus Serbiaga, kolm päeva hiljem sõidetakse külla Gruusiale.   

Pikemat usutlust, kus Raieste räägib Hispaania elust ja olust, positiivsetest ja negatiivsetest külgedest, tulevikuplaanidest ja paljust muust, saab lugeda tuleval nädalal. Sõna saab ka Baskonia duubelmeeskonna peatreener.