VAR leidis, et Dušan Tadic (keskel punases) segas Reali puurivahti Thibaut Courtois’ (sinises).Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
14. veebruar 2019, 11:34

Kohtunike koolitusjuht Hannes Kaasik Ajaxi tühistatud väravast: VAR ongi selleks, et õiglus võidutseks (4)

Mulluselt MMilt tuule tiibadesse saanud videokohtunikusüsteem VAR on vaikselt imbunud erinevatesse Euroopa tippliigadesse. Teisipäeval ja kolmapäeval oli tehnika esmakordselt kasutusel Meistrite liigas ning Amsterdami Ajaxi ja Madridi Reali mängus tühistati hollandlaste tabamus.

Real võitis Amsterdamis toimunud kohtumise 2:1, kuid matš oleks võinud hoopis teisiti lõppeda, kui VAR poleks avapoolaja lõpus tühistanud Ajaxi kaitsja Nicolas Tagliafico väravat. Nimelt oli nurgalöögijärgses olukorras paras segadus ning videokohtunik leidis, et napilt suluseisus olnud Ajaxi mängija Dušan Tadic segas Reali puurivahi Thibaut Courtois’ liikumist.

„Arvan, et see oli õige otsus ja õnneks kasutati VARi, sest vastasel juhul poleks keegi seda märganud,“ tõdes puurivaht pärast mängu.

Ajaxi peatreener Eric ten Hag oli arusaadavatel põhjustel teist meelt: „Kahetsusväärne, et seda väravat ära ei loetud.“

Äksi täis läks ka sotsiaalmeedia, kus leiti, et Realile tehti heategu.

Mida arvab olukorrast Eesti jalgpalliliidu kohtunike koolitusjuht Hannes Kaasik?

„VAR ongi selleks, et õiglus võidutseks,“ on tema avalause. „Värava tühistamine oli täiesti korrektne otsus, mängija segas vastast. Kui ei olnuks suluseisu, oleks ründaja pidanud seisma. Hetkel ründaja liikus samamoodi nagu väravavaht, liikus tema teekonnal ehk läks võitlusesse. Väravavahi vaatevälja ta oma kohalolekuga ei seganud, kuid ta liikus temaga võitlusesse. Ilma VARita on sellise olukorra üle väga keeruline otsustada, ilmselt abikohtunikul jäi kahtlus sisse. Aga eks selleks VARi kasutataksegi." 

Tegelikult pole VAR Amsterdami Ajaxi jaoks midagi uut, sest alates tänavusest hooajast on see Hollandi kõrgliigas kasutusel.

„Tegelikult mängijad juba aktsepteerivad VARi,“ räägib Kaasik. „Esmase emotsiooni pealt muidugi on pärast tühistatud väravat väike protest, see on mõistetav, aga järjest-järjest rohkem tundub, et VAR võetakse mängijate poolt omaks. Ei täheldanud, et Ajaxi mängijatelt oleks väga massilist vastasseisu olnud. See on tänapäevase mängu osa ja sellega tuleb arvestada.“

Paari korduskohtumine toimub 5. märtsil Madridis.