Jose Mourinho.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
14. veebruar 2019, 18:25

SAAD KINGA, SAAD RIKKAKS | Need peatreenerid kümblesid pärast töökaotust rahavannis

Tippjalgpallis on tavaline, et peatreenerite lahkumishüvitised on pirakad. Toome teieni valiku juhendajatest, kes on pärast vallandamist ilmselt kurvastanud, kuid kelle pangakonto on lahti laskmise üle pigem rõõmustanud. 

Alustame värskeimast. Detsembris sai Manchester Unitedi eesotsast kinga Jose Mourinho. Täna avalikustatud majandusaruandest selgus, et Mourinho ja tema kuue abilise minema kihutamine maksis Unitedile veidi üle 22 miljoni euro. Pirukast suurema tüki ampsas portugallane ise, kuuldavasti umbes 18 miljonit eurot.

Kui ta 2007. aastal esimest korda Londoni Chelseast kinga sai, rikastus ta väidetavalt 20 miljoni euro võrra. 2015. aastal teist korda Chelseast hundipassi saades laekus tema pangakontole veidi üle 10 miljoni euro. Ehk tõenäoliselt on Mourinho töökaotustega teeninud umbes 50 miljonit eurot. Pole üldse paha. 

Prantsusmaa suurklubi Pariisi Saint-Germain lõpetas 2016. aastal lepingu legendaarse Laurent Blanciga, kes mängijana tuli nii maailma- kui ka Euroopa meistriks. PSG eesotsas võitis ta aastatel 2013-2016 kokku 11 karikat, kuid kuna Meistrite liigas jäi soovitud edu saavutamata, lükati Blanc üle parda. Tasuks sai ta summa, mis erinevatel andmetel jääb 19-22 miljoni euro vahele. Pärast seda vallandamist pole Blanc enam treeneritööd teinud. 

Laurent Blanc. Foto: Reuters/Scanpix

2002. aastal Brasiilia maailmameistriks tüürinud sambamaa treener Luis Felipe Scolari juhendas Londoni Chelseat aastatel 2008-2009 vaid 36 korda. Seejärel löödi ta klubist minema. Lahkumistasu: natuke üle 14 miljoni euro. 

Luis Felipe Scolari Foto: AP/Scanpix

Jätkame – üllatus-üllatus – Chelsea lainel. Portugallane Andre Villas-Boas sõlmis 2011. aasta juunis Londoni klubiga 3aastase lepingu. Järgmise aasta veebruarist tal enam klubi kodustaadionile Stamford Bridge'le asja ei olnud. 40 mänguga noppis ta 19 võitu, 11 viiki ning 10 kaotust. Chelsea omanik Roman Abramovitš polnud rahul ja lehvitas Villas-Boasile nägemist. Villas-Boas, näpus tšekk üle 13 miljonile eurole, lehvitas ilmselt vastu. 

Andre Villas-Boas. Foto: AFP/Scanpix

Fabio Capello. Mees, kes võitis treenerina mitmel korral nii Itaalia kui Hispaania liiga, samuti triumfeeris ta 1994. aastal Milaniga Meistrite liiga tšempionina. Venemaa koondise eesotsas tal nii hästi ei läinud. 32 mängu, 17 võitu, 10 viiki, 5 statistikat pole tegelikult liiga kehv, kuid kui hakkas paistma, et Venemaa võib 2016. aasta EMilt kõrvale jääda, anti Capellole kinga. Ja üle 11 miljoni eurot hüvitist. 

Fabio Capello Foto: AFP/Scanpix