Murtaza Ahmadi ja kilekotist särk.Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
15. veebruar 2019, 18:43

Taliban jahib Messi 8aastast semu, väikse vutifänni ema: Messi, aita meid!

Maailmas on ilmselt rohkem neid, kes unistavad Lionel Messiga kohtumisest, kui neid, kes seda ei tee. 8aastase afgaani poisi Murtaza Ahmadi elu on pärast tema soovunelma täitumist keerulisemaks läinud. 

Ahmadi sai tuntuks 2016. aasta jaanuaris, kui internetiavarustes hakkas levima pilt, kus ta kannab kilekotist meisterdatud Messi särki. Kuuldused kilekoti-Messist jõudsid ka päris-Messi kõrvu ning juba mõne aja pärast oli Ahmadil olemas paar argentiinlase mängusärki ja jalgpall. Muidugi autogrammidega. 

Murtaza Ahmadi ja kilekotist särk. Foto: AFP/Scanpix

Sama aasta lõpus kohtus ta Kataris Messiga ka isiklikult. Milline lugu! Pärast seda on Ahmadi elu saatnud kurvemad toonid. Eelmise aasta novembris vallutas islamirühmitus Taliban Ahmadi kodumaakonna Jaghori ning pere pidi põgenema. Olukorda ei tee paremaks tõik, et pere on Talibani poolt põlatud hazara vähemusrahva esindaja.

Messi ja Ahmadi 2016. aastal. Foto: AFP/Scanpix


"Taliban tappis meie sugulasi ja otsis kodusid läbi. Nad peatasid autosid ja tapsid sõitjaid," rääkis Ahmad. "Me ei saanud jalgpalli mängida või isegi toast lahkuda. Kuulsime kodus kalašnikovide ja rakettide hääli ning inimeste karjeid."

Murtaza Ahmadi ema Shafiqa sõnul sai tema pojast sihtmärk. 

"Päevast, mil Murtaza sai kuulsaks, muutus meie pere elu raskemaks," sõnas ta. "Asi ei ole ainult Talibanis. Hakati arvama, et Messi võis meile palju raha anda. Meid ähvardati kogu aeg ja me võtsime ta koolist ära."

Praeguseks on pere jõudnud Afganistani pealinna Kabuli. 

"Oleks parem, kui Murtaza poleks kuulsaks saanud," jätkab Shafiqa samal lainel. "Nüüd on meie elud ohus nii kodulinnas kui ka Kabulis."

Murtaza koos ema Shafiqaga. Foto: AFP/Scanpix

"Kabulis ei tohi ma toast välja minna," ütles Ahmadi. "Mu ema ei luba. Ta kardab. Saan sõbraga ainult toas mängida. Oma kodulinnas ei julgenud ma Messi särki kanda, sest kartsin, et keegi võib mulle haiget teha. Ma tahan siit riigist ära, sest siin sõditakse. Tahan saada jalgpalluriks nagu Messi ning koos temaga mängida."

Tema ema loodab, et maailma üks paremaid vutimehi ulatab neile abikäe. 

"Tahaksin, et Messi aitaks Murtazat, et ta aitaks meil Afganistanist pääseda. Siis ootaks Murtazat helgem tulevik," mainis Shafiqa.