Ken Torn ja Kuldar Sikk Rootsi MM-rallil.Foto: Martin Ahven
WRC
15. veebruar 2019, 19:54

ÕL ROOTSIS | Torn peab peeglisse vaatama, Poom sõitis mõned kilomeetrid enam-vähem ühe käega (1)

Rootsi MM-rallil JWRC-klassis võistlev Ken Torn jäi viiendal kiiruskatsel lumevalli kinni. Tänu publikule saadi küll rajale tagasi, ent ligikaudu 18minutiline ajakaotus kukutas saarlase päeva lõpuks 11. kohale.

Koos kaardilugeja Kuldar Sikuga võistlev Torn oli enne viiendat katset JWRC-üldarvestuses neljas, kaotust liider Tom Kristenssonile oli kogunenud 33,8 sekundit.

Ent siis tuli saatuslik viies katse. Piloot selgitab: "Auto nina väljus kontrolli alt, läksime valli ja sinna me jäime. Rahvas aitas meid välja." Torni Ford Fiesta R2 jäi õnneks enam-vähem terveks, masina vigastused olid vaid kosmeetilised.

Murekohti jagus eestlasele veelgi. "Tuleb peeglisse vaadata, et kui me püüame rehve säästa, siis teised mehed sõidavad kiiremini ja neil on rehvid ikka alles. Teeme midagi valesti, peame selle välja mõtlema," kostab ta.

Ka teise meie JWRC-mehe Roland Poomi võistluspäev polnud probleemidest prii. Neljandal katsel vigastas ta kätt ja õlga. "Oli üks koht katse peal, kus päris mitu autot katkestasid. Seal oli suur maakivi, sõitsime sellest esirattaga üle, ratas tõmbas järsku sisse ja käsi jäi kuidagi rooli vahele. Viimased kilomeetrid pidin enam-vähem ühe käega sõitma, aga sain hakkama," räägib ta.

Poomi sõnul nad koos kaardilugeja Ken Järveojaga ühtegi tarbetut riski ei võtnud ning mehed sõitsid eesmärgiga rajal püsida. "Me polnud enne rallit selle autoga ühtegi kilomeetrit sõitnud. Plaan oli, et esimesel ringil üritame autost aru saada ning seejärel mõista, millised on olud. Teisel ringil proovisime kiirust tõsta, sest tunne oli okei. Ajad olid päris head, saime ühe kolmanda ja ühe teise katseaja," sõnab piloot.

Esimest hooaega JWRCs sõitev Poom tunnistab, et päeva teises pooles olid olud juba ainuüksi rehvide suure kulumise tõttu keerulised. Ta jätkab: "Katse jooksul olime vaheajapunktides esikolmiku tempos, aga finišis olid kaotused suured. Seda juhtus korduvalt. Valisime sellise rehvistrateegia, et homme oleks rohkem rehve. Laupäeval võiks rohkem sula olla. Kindlat valemit pole, kumb lähenemine õige on, aga me proovime nii."

JWRC-üldarvestuses on Poom neljas, juhib rootslane Dennis Radström, kellele eestlane kaotab minuti ja 58 sekundiga. Torn jääb kodupubliku ees võistlevale svenssonile alla 19.28,7.