Margus Murakas.Foto: JOOSEP MARTINSON
WRC
17. veebruar 2019, 15:45

Margus Murakas | Ott Tänak näitas Rootsi rallil, kui kindlalt ta teistest üle on (13)

Loodetavasti on need ajad Ott Tänaku jaoks jäädavalt möödas, kus ta pühapäeval sõiduvea sisse lasi ja katkestas. Viimased pool aastat näitavad, et tal on olukord väga hästi kontrolli all. Seda näitas ka Rootsi ralli, kus ta juhtis kindlalt rallit ja võitis suure edumaaga punktikatse.

See näitab ka seda, kui kindlalt on Tänak ja Martin Järveoja teistest üle ning kui hästi nad olukorda kontrollivad.

Toyota tiimipealiku Tommi Mäkineni võrdlus, et ta näeb Tänakus paarikümne aasta tagust ennast, on kohane. Kui Tommi omal ajal alustas, polnud tema algus sugugi lihtne. Ta näeb ilmselt Tänakus lisaks headele sõitjaomadusetele ka auto arendamise, testimise ja analüüsiomadusi.

Tänak edestab nüüd tiimikaaslaseid Meeke'i 26 ja Latvalat 37 punktiga. Kahel esimesel rallil, Monte Carlos ja Rootsis, on suur osakaal õnnel - kes kuskohast stardib ja palju rehve jagub. Mehhiko tuleb ka natuke teistmoodi sõit, aga see, et Ott on kiire ja et ta on Toyota esisõitja, on tiimis juba ammu teada.

Kui eelmisel aastal kottis Rootsi ralli sõitjaid lumesajuga, siis seekord tegi sulamilm teeolud väga raskeks ja etteaimatatuks. Kui vaadata Rootsi ralli väljasõite, olid nad ühe skeemi järgi. Nii juhtus näiteks Thierry Neuville'il ja Sebastien Ogier'l.

Hoogu oli natukene palju, saba libises sõidujoonest välja lumevalli, lumi oli sulast raske, tõmbas nina järgi ja sinna see auto jäi. Vahet pole, kas vasakule või paremale. Kel lund nina ette vähem sattus, pääses spinniga.

Esapekka Lappi, kes käis reedel poolenisti üle katuse, leidis laupäeval enda jaoks teadmise, mis on tema jaoks õige kiirus. Otil oli see teadmine juba algusest peale. Ta tunnetas ära oma kiiruse, millega on turvaline sõita ja ei läinud sellest üle. See oli Rootsi ralli võtmesõna.

Reedese päeva liidrina lõpetanud Teemu Suninen oleks pidanud minema laupäeval sõitma teadmisega, et tema reedene kiirus johtus soodsast stardikohast. Ta startis favoriitidest sisuliselt kümme kohta hiljem. Aga laupäeval unustas ta selle ära ja sõitis rajalt välja. Hea, et tal niigi hästi läks (viga sai turvapuur, Suninen ja kaardilugeja jäid terveks).

Samas Mehhiko ralliks sai Suninen psühholoogiliselt hea tõuke, sest ta nägi, et suudab tippudega võidu sõita.

Vanameister Marcus Grönholm tegi igati normaalse esituse. Eriti arvestades, milliste autodega ta viimati sõitis ja kui pikk tema paus WRC-sarjas oli. Reedel pingutas ta natuke üle ja ta sai sellest ise ka aru. "Kuhu, kurat, mul kiire oli?" Hiljem oli tema hoog juba normaalne ja ta andis igati toreda etenduse.