Seefeldi MM pole Artti Aigro jaoks sugugi esimene täiskasvanute tiitlivõistlus. Ta osales ka kaks aastat tagasi Lahti MMil ja mullu Pyeongchangi olümpiamängudel.Foto: AFP/Scanpix
Talisport
19. veebruar 2019, 11:41

Eesti parim suusahüppaja võistleb MMil, kuid õnnetu vigastus pole temaga hüvasti jätnud

Eesti parim suusahüppaja Artti Aigro (19) sõitis eile Seefeldi MMile valutava jalaga, sest jaanuari lõpus jõusaalis saadud õnnetu vigastus (kast kukkus reie peale) pole endiselt lõplikult taandunud.

"Hüpped saab ära teha, aga ta on mingi protsent iseendast nõrgem," lausus Aigro treener Silver Eljand Õhtulehele.

Pärast vigastust ehk viimase kolme nädala jooksul on Aigro saanud teha neli hüppetrenni, kokku 15–16 hüpet, mis kõik toimusid eelmisel nädalal.

"Äratõukemomendil oli valuaisiting sees," sõnas Eljand. "Nii et viimase trenni lõpu tegi ta süsti najal. Siis valu ei tundnud ja midagi hullu ei ole. On lihtsalt pisut nõrgem kui tavaliselt."

Treener Eljandi sõnul seda ohtu pole, et tornist laskumine tervisele liiga teeks, sest tegu on lihtsalt löögiga lihase pihta. 

"Iga päev alustan juttu küsimusega, kas jalg on 1% parem kui eile. Artti vastab, jah on 1% parem. Asi on pigem alateadvuses, mis ei lase 100% sooritust teha. Ega ilus hüpe pole MMilgi välistatud. Kui ta oleks totaalselt haige, siis ta poleks sinna sõitnudki."

Küll aga tõdes Eljand, et trauma tõttu ta enam teise ringi ehk 30 sekka pääsemisest ei unista, vaid on rahul kui Aigro pääseb mõlemal mäel kvalifikatsioonist põhivõistlusele. "Pigem olla realist kui õhku täis," lisas ta.

Vahetult pärast vigastust olid mehed optimistlikud, et pisiasi, küll läheb kolme-nelja päevaga mööda. Kuivõrd plaan oli Lahti MK-etapil (8.–10. veebruar) võistelda, hoiti esialgu jala toonust ka üleval. Hüppetornis küll ei käidud, kuid muid harjutusi tehti.

Ent kui selgus, et Lahtisse minek jääb ära, andis Aigro jalale viis päeva rahu. Aitas Eljandil noori treenida ja oli muudmoodi asjas sees. "Vaimule on ka kergem kui ei mõtle muremõtteid," märkis Eljand.

Pärast MMi osaleb Aigro suure tõenäosusega maailmakarikasarja Norra tuuril ja soovib jätkuvalt sel aastal lennumäel 200 meetrit täis hüpata.

Suusahüppajate programm MMil on järgmine:
22.02. – HS 130 kvalifikatsioon
23.02. – HS 130 lõppvõistlus
28.03. – HS 109 kvalifikatsioon
01.03. – HS 109 lõppvõistlus

Lisaks Aigrole osalevad eestlastest ka Martti Nõmme (25) ja Kevin Maltsev (18).

Suusahüppekoondis (vasakult): Artti Aigro, Kevin Maltsev ja Martti Nõmme. Foto: Tiina Kõrtsini

Aigro tutvustas enda nime laiemale publikule novembrikuus, kui saavutas Ruka MK-etapil elu parima ehk 19. koha. Pärast seda valmistus ta kontinentaalkarikasarja abil juunioride MMiks, kus täitis eesmärgi ehk jõudis esikümnesse (9. koht).

Tänavusel hooajal on ta oma tulemustega vaieldamatu Eesti esinumber.