Kristjan IlvesFoto: Aldo Luud
Talisport
19. veebruar 2019, 22:00

SEEFELDI MM | Positiivset üllatust lootev Kristjan Ilves: hooaja parim esitus tooks naeratuse näole

Kahevõistleja Kristjan Ilves on võrreldes eelmiste aastatega teistsuguses olukorras. Vaimselt on tal lihtsam, sest Seefeldi MMil väga kõrgele jõudmine tundub ebareaalne, aga teisest küljest tehakse tippsporti selleks, et midagi saavutada.

"Enne Pyeongchangi olümpiat läks asi kohati päris hulluks kätte, sest tähelepanu oli minu peal päris palju. Enda lootused olid ka suuremad, sisemist pinget oli enam.

Nüüdki ootan võistlust väga ja vähemalt praegu olen positiivselt meelestatud. Aga kogu hooaega vaadates on endale suuri ootusi ja lootusi raske panna. Saan rahulikumalt peale minna ja loodetavasti suudan ennast positiivselt üllatada," rääkis 22aastane Ilves telefonitsi Austriast.

Käesoleva hooaja esimene osa läks Ilvesel kehva enesetunde nahka, ülesmäge hakkas vanker liikuma alles jaanuari alguses Otepää MK-etapi ajal. 23. kohast kõrgemale pole ta suutnud MK-etappidel siiski tõusta.

"Konkreetset kohta on raske eesmärgiks seada. Oleks väga ilus, kui suudaksin enda tiitlivõistluste parima koha (Pyeongchangi olümpia 16. koht - A.K.) üle sõita. See oleks ka praeguse seisu pealt maksimum. Hooaja parim esitus tooks ka naeratuse näole."

Sõiduvorm kõigub, aga loodetavasti mitte MMil

Ilvesel on Seefeldist head mälestused, sest 2018. aastal jõudis ta samas peetud MK-etapil karjääri jooksul esimest korda esikuuikusse. Reedesed suure mäe hüpped (HS130) viiakse läbi Seefeldist kümmekonna kilomeetri kaugusel asuvas Innsbruckis. 28. jaanuaril peetaval väikese mäe võistlusel (HS109) toimub kõik Seefeldis.

"Innsbrucki suurel mäel sain ka suvel palju hüpata. Juba siis sain aru, et seal pole lihtne tunnetust leida," märkis Elvast pärit kahevõistleja.

Tänase suure mäe ametliku treeningu kolmel hüppel näitas Ilves punktide järgi vastavalt 18., 29. ja 23. tulemust. Ässadest ei tulnud mäele kolm norralast, nende hulgas ka selle hooaja valitseja Jarl Magnus Riiber.

"Praegu olid veel tunnetuse vead sees. Loodetavasti õnnestub homme paremini. Läksin tehnika mõttes liiga rutakalt otsa pealt ära. Usun, et esikümnesse kannatab hüpata küll. See pole minu puhul midagi ulmelist. Aga pean tegema enda kohta väga hea hüppe, eriti arvestades seda hooaega," lausus eestlane ja lisas, et MMi väike mägi peaks talle teoreetiliselt paremini sobima kui suur.

Vahepeal paremaks läinud sõiduvorm on küsimärk, nagu Ilvese puhul tavaks saanud. Kümnekonna päeva eest Lahti MK-etapil kaotas ta kiireimatele lausa kolme minutiga.

"Lahti võistlus Lahtiks... see oli äärmuslik sõit, mitu asja langes kokku, sealhulgas minu enda kehv päev. Kolm minutit on liiga palju, usun, et seda MMil ei juhtu. Trondheimi MK-etapil sain kaotuse peaaegu minuti peale, siis polnud väga viga. Mis teha, sõiduvorm on kõikuv. Ilmselge, et seisund ei pane rõkkama, aga see on parem kui hooaja alguses," rääkis Ilves.